Общинският съвет търси решение за една от задлъжнелите градски болници в София

Общинският съвет търси решение за една от задлъжнелите градски болници в София

Столичният общински съвет (СОС) търси решение за подобряване на финансовото положение на Пета градска болница в столицата съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Лечебното заведение е натрупало задължения за 5 млн. лева и положението му допълнително се усложнява от това, че е осъдено от един от доставчиците си.

Фандъкова посочи, че Столичният общински съвет търси решения за болницата, но законът
не позволява директно финансиране от страна на общината. Тя заяви, че по закон общинските болници са самостоятелни търговски дружества. Затова техните ръководства са длъжни да следят много внимателно приходите и разходите и да не позволяват натрупването на задължения.

Според Фандъкова последното ръководство на Пета градска болница я е заварило в много тежко състояние със сериозни задължения.

Тя допълни, че трябва да се подобри обслужването, да се преосмисли всяка дейност в болницата и усилията да се насочат към дейностите, които носят приходи.

"Надявам се ръководството на Пета градска болница заедно с Комисията по здравеопазване към СОС да предложат добро решение в съответните срокове", посочи кметът.

"За съжаление приехме по-голямата част от общинските болници в много тежко положение", посочи кметът. Тя подчерта, че някои от болниците са успели да "изплуват" благодарение на доброто управление като например Първа градска болница и АГ "Света София". Добър пример е и общинската онкологична болница, в която има европейски инвестиции в размер на 6 млн.лв. "Това са болници, които могат да бъдат дадени за пример", каза кметът.

Относно дейността и бъдещето на диагностично консултативните центрове (ДКЦ) Фандъкова коментира, че бившите квартални поликлиники имат своята функция и не трябвада бъдат затваряни. Единствено в центъра на София има няколко ДКЦ-та, които изобщо нямат дейност, информира кметът. Тя даде запример ДКЦ в центъра, което вече не работи, а сградата е подадена в Агенцията за приватизация. Парите, които ще се вземат от нея, трябва да бъдат насочени към инвестиции в другите ДКЦ, които са в лошо състояние, каза кметът Фандъкова.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?