Общинският съвет във Варна обезглавен при операция "Медузите"

Общинският съвет във Варна обезглавен при операция "Медузите"

Председателят на Общинския съвет във Варна и лидер на БСП в града Борислав Гуцанов и още трима души бяха арестуван в сряда при поредната показна акция на МВР, която този път се проведе под кодовото име "Медузите". Прокуратурата и МВР обосноваха действията си с открити доказателства за престъпления при три сделки по закупуването на автобуси за градския транспорт на обща стойност 2 милиона евро.

Заедно с Гуцанов бяха арестувани шефът на общинското дружество "Автотранспорт" Пенчо Пенчев, главният счетоводител на фирмата Яна Кръстева и местният бизнесмен Даниел Славов, известен като Дидо Дънката. Те са задържани за 72 часа. По неофициална информация МВР издирва и холандски гражданин, който е заподозрян като част от схемата.

Кметът на Варна Кирил Йорданов, който получи предизборната подкрепа от БСП, коментира случващото се изключително дистанцирано. Освен местен лидер на социалистите, Гуцанов е член и на Изпълнителното бюро на БСП, което е основният ръководен орган на партията. Лидерът на червените Сергей Станишев заяви, че акцията е политически мотивирана и не случайно съвпада с парламентарния дебат за отстраняването на президента. Вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов отхвърли тези твърдения.

Повечето от варненските общински съветници изказаха своята изненада от случващото се.

Четиримата задържани ще бъдат обвинени за участие в организирана престъпна група, съставяне на фалшиви документи, длъжностно присвояване и длъжностни престъпления в особено големи размери и сключване на неизгодна сделка.

Акцията започна във вторник сутринта с претърсвания в домовете на заподозрените, офиси на транспортното дружество и хотел "Капитол", който е управляван от Дънката. В дома на Гуцанов са открити 100 000 лева в пликове, съобщиха разследващите, цитирани от БНР. Иззети са голямо количество счетоводна документация и компютърни конфигурации.

Извършените сделки са в грубо нарушение на Закона за обществените поръчки, а по една от тях е доказано, че сумата, платена на фирмата - собственик на автобусите, е два пъти по-малка от неправомерно отклонените чрез посредници средства, съобщават от МВР. Не се уточнява за коя точно сделка става дума. Информацията е събрана от съдебни поръчки в чужбина.

По неофициална информация от МВР "Медузите" са подготвяли нова неизгодна сделка с автобуси.

Кметът Кирил Йорданов заяви, че неговата администрация няма нищо общо със сделките по купуване на автобуси и е разбрал за акциите от медиите. През миналата година той вече вече бил предоставил информация на прокуратурата във връзка с водено досъдебно производство за тези покупки. Йорданов обясни, че последните доставени превозни средства са били нови автобуси с добро качество.

Кметът добави, че винаги е имал "силно критично" отношение към шефа на градския транспорт, не познавал счетоводителката, а бизнесменът го знаел от един граждански протест. Той съобщи, че е имал забележки към организацията в транспортното дружество, но не и към тези сделки.

Кирил Йорданов заяви, че е нямал никаква информация за сделките, дори и когато те са били сключвани.

По закон принципал на общинските дружества е общинският съвет. Той има правомощията да назначава членовете на техните управителни бордове и да одобрява предложенията за разпоредителни сделки.

Политическият отзвук около операцията бе значителен. Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че "Медузите" е "поредна полицейска поръчка заради момента и начина, по който се прави". Той допълни, че за виновността на хората се произнася съдът, а не министърът. Цветанов от своя страна напълно отхвърли твърденията за политическа мотивация в арестите и заяви, че акция "Медузите" е била планирана отдавна.

В отговор на въпрос защо сега се стига до арести, след като първата сделка е сключена преди 7 години, шефът на варненската полиция комисар Димитър Димитров отговори: "Сега им дойде времето“.

Лидерът на групата на ГЕРБ във варненския градски парламент Константин Трошев заяви, че след всички нови неща, които чува за Гуцанов, започва да си мисли, че неговият колега "не е съвсем чист". По думите му отдавна в общественото пространство са се носили слухове за участие на социалиста в много фирми, както и за голям брой източници на доходи.

По-късно през деня БСП-Варна излезе с декларация, с която окачестви начинът, по който бе арестуван Гуцанов като "неморален и ужасяващ". Социалистите изразиха надежда, че разследващите ще действат независимо и обективно.

"Видно за всички е, че основната дейност на правителството е борба с организираната престъпност. Намираме тези действия за правилни, но това се осъществява чрез показни арести, които не
дават реални резултати. Смятаме, че е недопустимо органите на реда да бъдат използвани за политически атаки", се казва в деклрацияа.

Борислав Гуцанов попада за втори път в ареста. През 1999 година той е задържан в качеството си на директор на корабната компания “Бляк сий шипинг”. Заедно с него зад решетките попада шефът на варненския клон на “Елитбанк” Пламен Георгиев. Двамата са обвинени за отпуснати три кредита на обща стойност 9 млн. долара, които фирмата е получила без обезпечение.

Гуцанов е пуснат от ареста срещу парична гаранция три месеца по-късно, а делото срещу него е прекратено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?