Общинският съвет във Варна започна да размисля за оставката си

Общинският съвет във Варна започна да размисля за оставката си

Общинските съветници във Варна все по-успешно парират исканията за разпускане на местния парламент. Последната позиция на БСП, която още преди седмица уж призова за приключване на мандата, е, че ще остане в съвета, ако ГЕРБ не хвърлят оставки.

"Нашата политическа сила доказа, че не се държи с две ръце за властта. Г-н Марешки, който подтиква активно, ще подпише ли декларация, с която да носи отговорност за това, което ще се случи докато няма Общински съвет. За това, че ще пропаднат европейските проекти и всичко останало. Нека такава декларация да подпише и г-н Гуцанов. Иначе нашите оставки са в нас, ние ги носим тук", заяви в сряда местният лидер на ГЕРБ Иван Портних, съобщават варненски медии. 

От партията на Борисов, която подкрепи на кметските избори подалия оставка Кирил Йорданов, очевидно нямат намерение да го последват. По всичко личи, че съветът ще се запази. Това стана ясно на среща на някои от общинарите с лидерите на протестите. 

Сбирката премина във взаимни обвинения между водачите на демонстрантите. Те се скараха по много теми, като главната бе именно съдбата на съвета. За предсрочни избори за местен парламент настояваха агитките на Веселин Марешки и бившия футболист Иван Петров. Други обаче бяха на мнение, че съветниците трябва да работят, за да не настане хаос в града.

Протестите във Варна продължават, но са значително по-малобройни. Лека-полека спада тонусът им, а в челото се появяват лидери на "Атака", съветници, които твърдят, че са били в опозиция, там е и ексдепутатът Станчо Тодоров.

До дни Общинската избирателна комисия трябва да се произнесе по оставката на Кирил Йорданов. След това местният парламент ще посочи един от заместниците му за временно изпълняващ длъжността.

В рамките на седмица след оставката си, тЙорданов сътвори три отворени писма до съгражданите си, в които се изказваше по наболели проблеми. Но получава и нападки. Съветничката Цветелина Тънмазова от Либералния алианс на Марешки, която обяви гладна стачка, стойки си вкъщи, разпространи справка за проверките на общината в последните 7 години. В документа пише, че на кметството са съставяни 98 акта за нарушения в обществените поръчки, като 39 са били персонално за градоначалника.

Споделяне

Още по темата

Още от България