Въпреки че няма данни да е бил в групата на Очите

Общинският съветник от Несебър остава в ареста заради обвинение в изнудване

Пейко Янков

Свързваният с арестувания в Турция наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите общински съветник в Несебър Пейко Янков остава в следствения арест, реши в сряда спецсъдът.

Той сам се предаде на разследващите в понедленик, след като се оказа, че е последният издирван от заподозрените за участие в организираната престъпна група за рекет, изнудване и наркоразпространение на Желязков, разбита от ГБДОП в Бургас преди десетина дни.

Според спецсъда по делото не са представени доказателства, че е бил член на бандата, но има достатъчно данни, уличаващи го в изнудване, което в второто му обвинение. Освен това магистратите приеха, че Янков може да повлияе на свидетели, ако остане на свобода, тъй като е обвинен в изнудване на търговци, които карал да се откажат от дяловете си в различни фирми.

По време на заседанието защитата и обвинението изнесоха взаимно противоречащи си данни. По думите на адвоката му Росен Кожухаров първоначлни общинският съветник бил призован само като свидетел. Той обаче не можал да отиде, след което го призовали за повдигане на обвинение и веднага се явил в ГДБОП без да се укрива.

Според наблюдаващия прокурор Детелина Ганчева обаче Янков на два пъти е призоваван да се яви, за да бъде привлечен към наказателна отговорност. Тя добави, че през това време е излизал от България, но без да уточни къде и кога. Твърдение, което защитата отрече.

Срещу него бе издадена Европейска заповед за арест още на 1 август, когато бе извършена мащабната акция. Държавното обвинение предполагаше, че той е пребивавал в страна от ЕС, но така и не посочи коя.

Споделяне

Още от България