Общият съд на ЕС отхвърли жалба, оспорваща законността на преговорите за Брекзит

Общият съд на ЕС отхвърли жалба, оспорваща законността на преговорите за Брекзит

Общият съд на Европейския съюз отхвърли днес жалбата на 13 британски граждани, живеещи в други страни членки на блока, срещу решението на ЕС да започване на преговори за Брекзит, предаде ДПА.

Жалбоподателите изтъкват, че решението на ЕС от 2017 г. за започване на преговори за Брекзит с Великобритания е било косвено приемане на намерението на намерението ѝ да напусне Европейския съюз.

Според британските граждани това решение има пряка връзка с техните права като граждани на ЕС, въпреки че те самите не са имали възможност да гласуват на референдума за Брекзит.
На референдума за Брекзит през 2016 г. нямаха право да гласуват британските граждани, които са пребивавали в друга страна членка толкова дълъг период от време, че да загубят избирателните си права във Великобритания, припомня ДПА.

Съдът в Люксембург отхвърли аргументите на жалбоподателите и изтъкна, че решението за започване на преговори за Брекзит само по себе си не се отразява на правното им положение и е само "подготвителен акт, който очертава последиците от Брекзит".

По тази причина жалбата е недопустима, посочи Общият съд в свое постановление.

За да бъде жалбата допустима, актът, срещу който е насочена, "трябва пряко да засяга жалбоподателите и правното им положение", изтъкват съдиите от Общия съд.

Според съда правата на живеещите в Европейския съюз британци ще бъдат засегнати, когато Великобритания излезе от ЕС. Това ще се случи обаче с Брекзит и няма значение дали е постигнато споразумение, или не, и няма общо с решението за започване на преговори.

Днешното решение на Общия съд може да бъде обжалвано пред Съда на Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа