Общо 33 жертви и 143 ранени при атентата с ножовете в Китай

Общо 33 са жертвите, а ранените са 143-ма при груповото нападение с ножове на железопътната гара в китайския град Кунмин, съобщи в неделя АП, позовавайки се на китайската държавна информационна агенция "Синхуа".

Полицията е застреляла четирима от 10-те нападатели, заловила е един и издирва останалите. Двама от нападателите най-вероятно са били жени. Едната е била убита, а другата – задържана.

Все още не е потвърдена официално самоличността на атентаторите, но основната версия е, че става дума за нападение, извършено от сепаратистки сили от Синцзян.

В крайнозападния Синцзян-Уйгурски автономен район в Китай от години властите имат проблем със сепаратистки настроения на членове на уйгурската мюсюлманска общност.

Уйгурските сепаратисти основно атакуват в Синцзян. При този случай обаче нападението е станало на повече от 1000 км югозападно, в столицата на провинция Юнан, където досега не е имало вълнения.

Самоубийствено нападение с кола бомба на площад "Тянанмън" в Пекин през ноември 2013 г., смятано за дело на трима етнически уйгури, взе взело пет жертви.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?