Общо 91 години затвор за убийците на Чората

Общо 91 години затвор за убийците на Чората

Софийският военно-окръжен съд постанови в петък общо 91 години затвор при първоначален строг режим срещу петимата обвиняеми за убийството на Ангел Димитров – Чората. Решението е взето единодушно от петимата членове на съдебния състав.

Най-голяма присъда от 19 години затвор получи ръководителят на екипа от Регионалното звено за борба с организираната престъпност в Благоевград майор Мирослав Писов. Другите четирима - капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски, както и сержантите Янко Граховски и Георги Калинов - ще получат по 18 години затвор.

При произнасянето на присъдите на Граховски видимо му прилоша.

Петимата осъдени заедно с Областна дирекция на полицията в Благоевград ще трябва да изплатят общо 180 000 лева обезщетения на родните на Димитров. В коментар след съдебното заседание прокурорът Красимир Колев заяви, че намира присъдата за справедлива, предвид събраните доказателства.

Родните на Чората изразиха надежда тя да бъде потвърдена и на следващите инстанции. Чичо му проф. Людмил Георгиев заяви, че решението на съда е ”крачка напред в европейското развитие на България”.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г., когато бе жестоко пребит от полицаи в рамките на специализираната операция “Респект”. Първоначално местното ръководство на полицията, както и ръководството на МВР твърдяха, че Чората е починал от инфаркт. След медийни публикации, в които бяха цитирани и свидетели на инцидента, както след и намесата на чичото на убития, който е влиятелен функционер в ДПС, бе проведена повторна медицинска експертиза, която доказа, че Димитров е починал от удари, а не от получен инфаркт заради шока от ареста, както твърдяха от МВР. Обвинителният акт бе върнат за прецизиране и в него бе записано “предумишлено убийство”.

Ангел Димитров -Чората бе със съмнителна репутация – твърдеше се, че е бил свързан със силови структури. Веднага след смъртта му в публичното пространство бе тиражирана версията, че е притежавал списък с корумпирани полицаи, сред които и участници в “ареста” му. Дори от МВР обявиха, че ще се провери достоверността на тази информацията, но до публичното обявяване на резултати от проверка не се стигна. Министър Румен Петков обаче бе принуден да отстрани ръководителя на благоевградската полиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България