Общо седем арестувани за осуетените атентати в Глазгоу и Лондон

Общо седем арестувани за осуетените атентати в Глазгоу и Лондон

Още двама души, мъже на 25 и на 28 години, са арестувани във връзка с  осуетените терористични атаки в Глазгоу и Лондон, съобщи в понеделник говорител на полицията в Стратклайд (Глазгоу). С това общият брой на задържаните става седем.

Единият от извършителите на неуспешния опит за атентат на шотландското летище Глазгоу е иракски лекар, завършил медицина в Багдад. Полицейски източници потвърдиха, че двама лекари са задържани в рамките на разследването. И двамата са с близкоизточни националности.

Продължава претърсването на къщи в Хюстън и Пейсли край Глазгоу, в районите на Ливърпул и Стафърдшър, където е живял един от двамата арестувани лекари, предаде ББС. Полицията смята, че неуспешните бомбени атентати са свързани помежду си, а Великобритания остава в състояние на повишена готовност за ново терористично нападение.

Полицията съобщи, че арестът на двамата души, които по всяка вероятност не са шотландци, е бил извършен в резултат от полицейска операция в района на Пейсли късно снощи. По-рано в понеделник полицията затвори улица "Прайъм Клоуз" в Брадуел, недалеч от Честъртън, където и живял един от арестуваните - д-р Мохамед Аша. Той е работил като лекар в болницата Роял Шрьосбъри и болницата Принсес Роял в Телфорд и беше арестуван на магистралата М-6 през нощта в събота заедно със съпругата си Дана.

Анонимни източници в Йордания съобщиха, че 27-годишният Мохамед Джамаил Абделкадер Аша е от палестински произход и притежател на йордански паспорт. Тай-вероятно той е мозъкът на операциите.

Другият арестуван се казва Билал Абдула. В регистъра на Британския общ медицински съвет фигурира Билал Талал Абдул Самад Абдула, регистриран през 2004 г., завършил медицина в Багдад, предаде Асошиейтед прес.

Пътуващите трябва да бъдат готови за закъснения поради допълнителните мерки за сигурност по британските аерогари, железопътни и автобусни гари, както и в търговските центрове и обществените сгради.

Степента на опасност от терористично нападение беше повишена до "критична", след като джип Чероки, натоварен с газови бутилки, се блъсна в главния вход на пътническия терминал на летището в Глазгоу и избухна в пламъци в събота следобед. Това стана, след като в петък в центъра на Лондон бяха открити два автомобила Мерцедес, заредени с туби бензин, бутилки газ и пирони. Пътниците, използващи британските летища, бяха предупредени, че трябва да бъдат готови за забавяния, свързани със засилените мерки за сигурност.

На частни автомобили не е позволено да се приближават до основните терминали на летищата, а полицията изпрати допълнителни патрули, които претърсват автомобили в близост до летищата и други важни транспортни центрове. Разследващите детективи се опитват да проследят движението на джипа Чероки с регистрация L808 RDT, който се блъсна в аерогарата в Глазгоу.

Няколко свидетели на опита за атентат с кола бомба срещу летището в Глазгоу първоначално описаха двамата мъже, задържани на място, като етнически азиатци. Един от арестуваните е в болницата със сериозни изгаряния.

Вътрешният министър Джаки Смит каза, че правителството е съсредоточило усилията си върху контратероризма и търси начини за справяне с идеологията, която подготвя терористи.

Пред ББС тя заяви, че е насърчена от напредъка на полицейското разследване и отказа да коментира съобщенията, че наскоро американските служби са предупредили Великобритания, че Глазгоу може да бъде мишена на терористичен заговор.

Шотландското правителство съобщи, че ситуацията там вече е нормализирана.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?