Общопрактикуващите лекари алармират за забавени преводи от НЗОК

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) настоява до 29 декември да бъдат преведени сумите за дейности, извършени от лекарите през ноември. Това се посочва в писмо до и. д. директора на НЗОК Александър Огнянов и до председателя на УС на касата Владислав Горанов.

В сдружението са постъпили сигнали от различни области в страната, че дължимото плащане на дейностите от първичната извънболнична медицинска помощ за ноември все още не е е извършено към днешна дата. От някои РЗОК има неофициална информация, че сумите ще бъдат изплатени през януари 2010 г., се казва в писмото, разпространено до медиите.

Дори преводите да бъдат осъществени на 30 декември (датата е крайният договориран срок), общопрактикуващите лекари няма да имат възможност да ги ползват, тъй като до Новогодишните празници остават само два работни дни. Това означава да не бъдат изплатени и заплатите на медицинските сестри, и на фелдшерите, както и дължимите суми за наем на кабинетите и за консумативи, обясняват от националното сдружение.

В писмото се настоява ръководството на НЗОК публично да обяви дали ще спази, или ще наруши сроковете, посочени в решение на самата каса от януари тази година за изплащане на сумите.

Споделяне

Още по темата

Още от България