Общото събрание на адвокатите започна с освирквания

Общото събрание на адвокатите започна с освирквания

С освирквания и викове "Мафия" започна в събота Общото събрание на адвокатите от страната. Причина за скандалите станаха проблемите в Софийската адвокатска колегия, която не успя да проведе легитимен избор на делегати за Общото събрание. Поради това смяната на националните ръководни органи на адвокатурата ще бъде направена изцяло от юристи извън София, въпреки че софийската колегия има 4905 члена от общо 12 000 адвокати в страната.

Преди седмица Висшият адвокатски съвет отмени избора на 123-мата делегати на софийската колегия заради множество нарушения на Закона за адвокатурата - непроверен кворум на участниците, липса на точен брой гласове, незаконно редуциране на списъка с номинираните за делегати игласуване на делегатите "ан блок" вместо поотделно.

Решението за касирането на избора е взето от 15-членния Висш адвокатски съвет с председател Даниела Доковска и не подлежи на обжалване. То прави невъзможно участието на софийските делегати на общото събрание на адвокатурата.

Общото събрание на адвокатурата ще продължи два дни и трябва да приеме отчета на досегашното ръководство и да избере ново.

В събота Асоциацията "Адвокати за промяна", която защитава правата на столичните адвокати, поиска отлагане на изборите с два месеца. Според организацията решението да се изключат столичните адвокати от изборите е опасно и неморално, защото взелите това решение за кандидати за позиции и са заинтересувани, съобщи ”Правен свят”.

Емилия Недева от пловдивската адвокатска колегия опонира, че отсрочката е невъзможна, защото по закон Общото събрание заседава в последната събота и неделя на февруари. Подкрепи я и председателят на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска, чийто мандат изтича.

Така се стигна и до освиркванията в залата, а след виковете ”Мафия” софийските адвокати демонстративно напуснаха залата.

Кандидати за поста на председател на Висшия адвокатски съвет са близката до управляващите Ралица Негенцова, председател на Висшия дисциплинарен съд и  говорител на ЦИК, Наталия Ценова, която е председател на Софийската адвокатска колегия, наказателния адвокат Марин Марковски, Веска Волева и Йосиф Герон, който е заместник председател на Съюза на юристите в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България