Общото събрание на ООН осъди режима в Сирия

Общото събрание на ООН осъди режима в Сирия

Общото събрание на ООН прие в четвъртък вечерта със 137 гласа "за" и 12 против резолюция, която осъжда Сирия за насилието срещу нейните граждани и призовава за прилагане на плана на Арабската лига, предаде ДПА. Резолюцията изисква от генералния секретар на ООН да докладва дали Сирия в срок от 15 дни Сирия е изпълнила исканията, съдържащи се в резолюцията.

Седемнайсет държави гласуваха въздържали се. Три страни се оплакаха, че системата за електронно гласуване е била изключена преди те да успеят да натиснат бутона.

Против резолюцията гласуваха Русия, Китай, Венецуела, Иран и Северна Корея, предаде Франс прес. Русия и Китай наложиха вето на подобна резолюция, поставена на гласуване в Съвета за сигурност на ООН на 4 февруари.

Одобрената резолюция няма задължителен характер, тя има чисто символично значение, тъй като Общото събрание е само консултативен орган на световната организация, отбелязва Франс прес. За разлика от Съвета за сигурност, където пет страни имат право на вето върху всички решения, в Общото събрание резолюциите се приемат с обикновено мнозинство и се смята, че са показателни за настроенията в международната общност.

На 19 декември Общото събрание вече прие резолюция за Сирия, в която Дамаск бе заклеймен заради нарушенията на правата на човека. Тя също бе одобрена с голямо мнозинство - 133 страни бяха "за", 11 против и 43 въздържали се, сред които тогава бяха Китай и Русия.

Постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джаафари определи приетата в четвъртък резолюция "предубедена" и каза, че страната му планира да реформира институциите си и да проведе на 26 февруари референдум за нова конституция.

По данни на правозащитните организации за последните 11 месеца в Сирия са убити повече от 5000 души, които са противници на режима на Башар Асад.

Руският посланик в ООН Виталий Чуркин каза след вота, че предложените от Москва поправки към проекторезолюцията са били отхвърлени, включително призива към мирните демонстранти да се разграничат от въоръжените групировки. ”Русия ще продължи да полага усилия да помага на Сирия и на нейния народ”, каза Чуркин.

Посланикът на САЩ в ООН Сюзан Райс заяви, че Общото събрание е отправило ясно послание към народа на Сирия и то е "Светът е с вас". Президентът Башар Асад никога не е бил по-изолиран. Международната общност е за бърз преход към демокрация в Сирия. Сега трябва да настъпят промени”, коментира представителката на САЩ, предаде АП.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?