Общото събрание на Софийския университет може да се събере извънредно

Общото събрание на Софийския университет може да се събере извънредно

Общото събрание на Софийския университет "Св. Климент Охридски" може да се събере извънредно, за да обсъди кадровата политика, финансовото състояние, управлението на собствеността и влошения имидж на висшето училище. В момента върви подписка за свикването на управленския орган, каза пред БНР проф. Тинко Тинчев, който е председател на Общото събрание.

Тинчев обясни, че не знае кой е инициатор на подписката. За да бъде тя успешна, трябва да се подпишат над 100 души - над ¼ от 400-те членове на общото събрание. 76 на сто от членовете на Общото събрание са професори и доценти, 14% главни асистенти, 2% докторанти, 13 на сто - студенти и 1% - административен и помощен персонал.

Според правилника на Софийския университет Общото събрание трябва да се събира поне веднъж годишно. Редовното заседание е насрочено за края на ноември.

Напрежението в Софийския университет нарасна, след като за пореден път стана ясно, че висшето училище има проблеми с управлението на финансите и имотите си. На няколко пъти ректорът Анастас Герджиков обясни, че проблемът е в дългогодишната липса на електронна система за проследяване на финансите, както и в това, че няма връзка между счетоводствата на отделните факултети и централното ръководство.

Преди няколко седмици член на Академичния съвет на университета заяви, че хората на една и съща длъжност в Алма матер получават различно възнаграждение.

В същото време за поредна година в най-големия университет в България остават свободни места след редовните класирания и се налага бройките да се запълват с допълнителни възможности за прием. Според ректора все пак има подобрение на ситуацията, тъй като кандидат-студентите през тази година били повече от предходната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?