Обстановката по пътищата в страната остава усложнена

Обстановката по пътищата в страната остава усложнена

Обстановката по пътищата в страната заради падналия през последните дни сняг на места остава усложнена, а в някои райони все още критична. По много пътища има задръствания, заради образувалите се поледици. Голяма част от влаковете се движат със закъснение между 17 минути и час, като най-сериозно е положението с международните влакове, където изоставането от разписанието достига до три часа. Много селища са без ток.

В понеделник рано сутринта огромно задръстване се е образувало в района на Полски Тръмбеш в посока Русе. Според очевидци голямата колона от автомобили е стояла цяла нощ на едно място, а причината за това е, че пътят не е бил опесъчен. По информация на областното пътно управление обаче колоната е заради ТИР-ове, които са спирани, тъй като са без вериги.

Заради снега и силния вятър в някои райони без електричество остават 95 населени места в Шуменско, Добричко, Варна и Кърджали. Има един аварирал високоволтов електропровод в Шуменско, но там е било осигурено резервно захранване и не се е отразило на крайните потребители.

Продължава да прелива язовир Ивайловград.

В понеделник настъпва и астрономическата зима. Денят е най-късия в годината, а нощта най-дългата.

В София най-ниските температури

Заради ниските температури - в София бе измерена най-ниската -14, а във Враца -12, има доста заледени участъци по пътищата. Хлъзгаво е в областите Враца, Варна, Смолян, Стара Загора, като те се обработват.

Забранено е движението на товарни превозни средства с маса и товар над 10 тона през прохода "Шипка", както и на превозни средства с ремаркета и полуремаркета през проходите "Петрохан", "Дюлински", по пътищата Батак-Доспат, Белово-Юндола, Велинград-Сърница и Сливен-Стара река.

През пътя Троян -Тетевен и Прохода на Републиката всички автомобили трябва да се движат с вериги.

Отпада ограничението товарните автомобили да се движат с вериги в област Търговище, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Автобус с учители се е преобърнал сутринта край село Главан, област Силистра. За щастие пострадали няма.

С микробус на "Гражданска защита" преподавателите са върнати в Силистра, а авариен екип е изтеглил преобърнатия автобус.

Затворени са училищата в някои селища

Днес няма да има учебни занятия в общините Алфатар и Дулово. Няма да работят училищата и в селата Кайнарджа и Средище.

В област Видин 3 пътни участъка са затворени заради снежни преспи.

Затворени са пътищата от Видин към Ново село и Грамада през местността "Божурица", както и Киреево-Раковица-Церова вода. Има закъсали училищни автобуси в село Дружба и в село Буковец.

От "Гражданска защита" препоръчват на шофьорите да използват обходните участъци по тези трасета.

Снежната покривка във Видин е 24 см., Белоградчик - 28, а в Грамада - 20 см.

Снежната покривка в Габрово и на прохода "Шипка" е около 40 см., температурата е минус 11 градуса, времето е ясно и позволява добра видимост за водачите на автомобили.

Пътят на прохода "Шипка" е почистен и опесъчен, а към местността "Узана" движението се извършва при тежки зимни условия, допълниха от общината.

Заради повреда в трансформатор, без ток е село Ветрово. От общинската администрация уточниха, че електозахранването в селото ще бъде възстановено до обяд.

Пътищата в област Варна са проходими при зимни условия. В момента без ток са около 20 селища в региона. Без вода е Дългопол. В община Ветрино също има проблеми с водоснабдяването, заради авария на помпена станция.

Паднали дървета пречат на движението

От снощи до понеделник сутринта екипите на "Гражданска защита" са реагирали на повече от 20 сериозни сигнала. Основната част от тях са били за паднали дървета, които препречват движението по пътищата.

Летището във Варна работи нормално, съобщиха от пресслужбата на аерогарата. В момента закъснява сутрешният полет от София.

През изминалата нощ в София са обработени всички улици, по които се движи градският транспорт и част от улиците с обществена значимост, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

По-малките квартални улици и тротоарите обаче са силно заледени и затова придвижването става трудно.

От общината обаче уверяват, че "при необходимост ще продължи обработката на стръмните места и подлезите“.

До 7.00 ч. тази сутрин са били обработени и голяма част от спирките и стълбите на подлезите.

Общината ще продължи да следи работата на фирмите, ангажирани със почистването на снега и ще контролира изпълнението на задачите им съобразно договорите, които има с тях.

В момента градският транспорт се движи с максимално отклонение от 10 минути.

През изминалата нощ кметът на столицата Йорданка Фандъкова е направила инспекция на част от булевардите, а в 5.00 ч. е посетила и Центъра за градска мобилност.

Заради ниските температури от общината напомнят, че в Центровете на временно настаняване има свободни места. От общината разполагат с места в два дома за възрастни в св. "Люлин", бл. 464 и в кв. "Красна поляна" на ул. "Рижки проход", както и в Центъра за настаняване на младежи до 25 г. в кв. "Захарна фабрика".

Влакове закъсняват с часове

По жп мрежата в страната със закъснение се движат 3 международни бързи влака, 3 бързи влака със задължителна резервация, 2 бързи влака и 3 пътнически влака, съобщиха от БДЖ.

Закъсненията на влаковете до съседни държави са средно от 30 до 360 минути, като от разписанията си изостават международните композиции от Истанбул за Белград, от Белград за София и от Солун за София.

Закъсненията на бързите влакове със задължителна резервация са средно от 17 до 57 минути. Такива композиции са "Златни пясъци" от Варна за София (57 минути), "Слънчев бряг" от София за Бургас (20 минути) и "Родопи" от Пловдив за Варна (17 минути).

Закъсненията на бързите влакове са средно от 30 до 65 минути. Със закъснение се движи бързият влак от Плевен за Варна, както и този от Лом за София.

Към настоящия момент в железопътната мрежа в страната няма проблемни участъци с прекъсване на движението на влаковете, уточняват от БДЖ.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?