Обстановката в Елхово остава усложнена заради нивото на Тунджа

"Напоителни системи" изпуска язовири във Варненско, за да предотврати нови наводнения

Снимка: БНТ

Ситуацията в Елхово остава усложнена и в четвъртък, след като преди ден нивото на река Тунджа се повиши над критичното и заля града, съобщи БНТ. Вече едно денонощие десетки улици, дворове, приземни етажи и мазета са залети от вода.

Отводняването им обаче не може да започне преди нивото на реката да спадне под критичните 3.9 метра. Подобно наводнение сполетя града и през декември м.г., когато имотите на хората останаха под вода цели 16 дни.

Нивото на Тунджа се повиши рязко през нощта срещу сряда, достигайки 4.13 метра, което е напълно достатъчно, за да излезе реката от коритото си и да избие през канализацията на Елхово.

Високи остават и водите на река Марица при Свиленград и р. Мочурица при Воденичане, съобщи бТВ. Бедствено остава положението в добричките села Одринци и Долинa. Все пак нивото на близкия язовир “Одринци” спада и вече няма опасност за хората. В сряда евакуираните жители от околните села се завърнаха по домовете си.

Оттеглят се и придошлите води при добричкото село Ново Ботево. Помпената станция "Батово" вече работи и е възстановено водоснабдяването в селата Славеево, Стефаново, Бранище и Плачи дол. И в четвъртък продължава издирването на изчезналото семейство във водите на река Девинска, като се очаква в него да се включи и хеликоптер.

Междувременно от дружеството "Напоителни системи" съобщиха, че са предприели изпускане на някои от язовирите във Варненско, за да предотвратят нови наводнения в поречието на Камчия. Поредното бедствено положение в общините Аврен и Дългопол бе отменено само преди ден.

"Проблемът е ако има много голям валеж и допълнителна приточност от всички дерета, Венелин, Ана дере и др. При последното преливане имаше проблем, че язовир "Елешница" преля с близо 100 кубически метра вода и всъщност той отприщи и Луда Камчия и Камчия, защото от там дойдоха най-много води. Ние сега ще се опитаме да осигурим свободен обем и в тоя язовир", обясни пред БНР в четвъртък главният инженер на дружеството Валентин Славов.

Споделяне

Още по темата

Още от България