Обстановката в Германия след наводненията се стабилизира

Обстановката след небивалите наводнения, с които от десет дни се бори Германия, е на път да се стабилизира тази сутрин, но положението в североизточните части на страната остава напрегнато, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

 

Най-обезпокоителна е ситуацията в провинциите Саксония-Анхалт и Шлезвиг-Холщайн, тъй като нивото на река Елба там продължава да се покачва, докато в други райони то се стабилизира.

 

Около 9000 войници подсилват дигите в Саксония-Анхалт, а в Шлезвиг-Холщайн, и главно в Лауенбург (на 40 км югоизточно от Хамбург), се подготвят в очакване Елба да достигне най-високото си равнище в четвъртък. Тревожният праг от 9.30 м вече беше надхвърлен - водите на реката достигнаха 9.56 м, което е с пет метра над нормалното ѝ ниво.

 

В горното течението на Елба равнището на водата се стабилизира, но остава високо. Властите запазиха обявеното състояние на тревога, най-вече в Магдебург, където няколко хиляди души бяха евакуирани и още не са се върнали по домовете си.

 

Обстановката в Унгария също постепенно се стабилизира. Нивото на р. Дунав продължава да спада. Ограниченията за движението в столицата Будапеща ще останат в сила около седмица, но мостът Мария-Валерия между Унгария и Словакия при Естергом (на 55 км северно от Будапеща) отново е отворен.

 

Наводненията в Централна Европа взеха 19 жертви, сред тях петима души в Австрия и 10 в Чехия, където още шестима са в неизвестност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят