Обстановката във Фъргюсън се успокоява

След две нощи на насилие и грабежи напрежението в предградието на Сейнт Луис - Фъргюсън вчера отслабна, предаде Ройтерс. Протестите намаляха и на други места в САЩ, донякъде заради Деня на благодарността и мразовитото време.

В Ню Йорк, където протестиращите обещаха в социалните мрежи да провалят парада в Манхатън по случай Деня на благодарността, бяха арестувани най-малко седем души. В Калифорния при протести, блокирали пътни артерии в големите градове във вторник и сряда бяха задържани общо около 500 души. Около 90 души от арестуваните в Лос Анджелис бяха освободени за празника срещу обещание да се явят в съда, казаха от полицията.

Населението на Фъргюсън - град с около 21 000 жители - е предимно тъмнонокожо, а почти всички политически лидери и служителите на полицията са бели. В района на градската полиция, където се разрази най-ожесточеното насилие, вчера картината беше различна. Без протестиращи и при минимално полицейско присъствие в студения, но слънчев ден местни жители чистеха, лепяха пукнатите стъкла и обезопасяваха пощадените витрини.

Същевременно двама души бяха арестувани за планиране на покушения срещу прокурор и началника на полицията във Фъргюсън, щата Мисури. Полицаят, убил чернокож младеж в предградието на Сейнт Луис през август, се укрива.

Полицията американския град съобщи, че е арестувала на 20 ноември двама мъже, планирали покушения срещу началника на полицията във Фъргюсън Том Джексън и прокурор Робърт Маккалък, който се занимава с разследването на убийството на 18-годишния афроамериканец Майкъл Браун от белия полицай Дарън Уилсън, отприщило вълна от протести и насилие навсякъде в Съединените щати.

Те освен това възнамерявали да взривят бомба на знаково за Сейнт Луис място - огромната стоманена арка на брега на река Мисури, съобщи вестник "Сейнт Луис пост-диспач".

Полицай Майкъл Браун е принуден да се крие поради заплахи за физическа саморазправа с него, разкри неговият адвокат Нийл Брантрейгър в интервю за телевизия Си Ен Ен. Няколко дни след убийството 28-годишният Браун бил уведомен, че в интернет се води активна кампания срещу него. Тогава той събрал вещи от първа необходимост и напуснал дома си.

В понеделник съдебно жури постанови, че няма да повдигне обвинения срещу полицая, тъй като той е действал при неизбежна самоотбрана. Решението обаче предизвика нова вълна от съпътствани от насилие протести на много места в Съединените щати.

Споделяне

Още от Свят