Обучени кучета ще помагат на полицаите по морето през лятото

Обучени кучета ще помагат на полицаите по морето през лятото

Тази година специално обучени кучета ще помагат на полицаите да хващат крадците край морето. Те ще пазят основно по плажните ивици и крайморските алеи в Слънчев бряг и Несебър, които са любимо място на джебчиите, съобщи БНТ.

Измамниците стават все по-изобретателни и всеки сезон измислят нови хватки за обири. Затова от тази година в битката срещу кражбите органите на реда ще разчитат и на своите приятели - кучетата.

”Активният летен сезон в Слънчев бряг се охранява от различен тип полицейски двойки, от които всъщност най-разпространени са пеши патрулите и велополицаите и колегите с автомобилната техника. Но най-атрактивни пак остават водачите на служебни кучета, заедно и със самите кучета”, каза Цветелина Рандева, говорител на областната дирекция на МВР- Бургас.

От 34 години старши полицай Валентин Стоянов се грижи ежедневно за кучетата на МВР Несебър. По едни част на ден отнема на Стоянов, за да тренира едно от кучетата.

В акцията по залавянето на крадците кучетата ще се използват предимно през нощта.

”В тъмната част на деня е много трудно човек със зрение да види нарушител, крадец. Докато служебното куче го усеща по мирис, по други негови сетива и прости ни предупреждава. Това е много голяма помощ за нас”, заяви Стоянов.

Районното управление на МВР в Несебър разполага с девет елитни и породисти кучета, още толкова се очаква да пристигнат в началото на сезона, заедно с командированите полицаи от вътрешността на страната.

Споделяне

Още от България