Обвързано ли беше еврофинансирането с принципите на правовата държава?

Ръководството ЕС, от една страна, и Унгария и Полша, от друга, се разминаха в отговора на този въпрос

Унгарският премиер Виктор Орбан по време на маратонската среща в Брюксел

Лидерите на Европейския съюз за първи път решиха да обвържат предоставянето на европейско финансиране със спазването на демократичните принципи в споразумението за възстановителни мерки за икономиката, постигнато днес на извънредната среща в Брюксел, заяви председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"За първи път в историята на Европа бюджетът е обвързан с целите в борбата с климатичните изменения и с правовата държава, що се отнася до предоставянето на финансиране", заяви той на пресконференция след четири дни и четири нощи на трудни преговори.

"Европейската комисия предложи инструмент за взимане на мерки с квалифицирано мнозинство в случай на нарушения на правовата държава", уточни председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Бе поето един много ясен ангажимент за защита на финансовите интереси на Европейския съюз и за по-строг контрол на европейските фондове", добави Фон дер Лайен.

Лидерите на Унгария и Полша, присъствали на срещата в Брюксел, дават обаче коренно противополжна трактовка на постигнатото споразумение. Двамата обявиха победа, твърдейки, че са блокирали обвързването на върховенството на закона и отпускането на средства от ЕС, предаде ДПА.

Унгария и Полша са във фокуса на Брюксел след обвиненията в приемане на мерки, които подкопават европейските правни норми и демократични ценности. Будапеща и Варшава са под ударите на процедурата, предвидена в член 7 на Договора за Европейския съюз, който дава възможност Европейският съюз да санкционира страна членка, която не действа в съответствие с основополагащите ценности на съюза. Това решение обаче се взима с единодушие, което неутрализира сериозността на процедурата.

Преди срещата на Европейския съвет имаше предложения да се предвиди възможността за преустановяване или ограничаване на европейското финансиране за страни, които не действат в съответствие с европейските ценности. Обвързването на достъпа до финансирането със спазването на върховенството на закона бе една от главните ябълки на раздора на трудните преговори между 27-те.

И Унгария, и Полша, които си навлякоха остри критики от Брюксел заради отклоняването им от стандартите на ЕС за демокрация и правосъдна система, енергично се противопоставяха на такова обвързване. В крайна сметка въпросът бе решен на срещата на високо равнище с компромис, който позволява и на двете страни да твърдят, че техните интереси са били защитени, отбелязва ДПА.

"Унгария и Полша не само успяха да си осигурят значителни суми, но и да защитят националното си достойнство", заяви унгарският премиер Виктор Орбан на пресконференция с полския си колега Матеуш Моравецки в Брюксел. "Успешно бе отхвърлено всяко усилие да се обвържат два важни въпроса - парите на ЕС и върховенството на закона", допълни Орбан.

Полша и Унгария заплашиха да наложат вето на всякакво обвързване на европейското финансиране с правовата държава, но в четвъртата нощ на преговори бе постигнато споразумение, съобщили няколко източника на Франс Прес. Съгласно предвидения механизъм всяка евентуална мярка за преустановяване или намаляване на европейското финансиране заради нарушения на правовата държава ще трябва да бъде одобрена от квалифицирано мнозинство от страни членки (55 процента от държавите с 65 процента от населението на Европейския съюз) - механизъм, който е по-сложен от този, предложен първоначално от Европейската комисия.

Заключителният текст от срещата поражда съмнение дали Унгария и Полша наистина са постигнал целта си, отбелязва ДПА. В текста се посочва, че ЕС подчертава значението на защитата на финансовите интереси на съюза и спазването на върховенството на закона. На тази основа се въвежда система, с която се защитават бюджетът и планът за възстановяване от пандемията от коронавируса. Следователно при отпускането на пари би трябвало да има условия. В този контекст ЕК би трябвало да може да предлага мерки при нарушения, които Съветът на министрите ще приеме с квалифицирано мнозинство, пише ДПА.

Говорител на германската канцлерка не потвърди и твърдението на унгарски медии, че Меркел е обещала да сложи край на процедурата по член 7 по време на германското председателство на Европейския съюз, което ще продължи до края на годината. Виктор Орбан заяви, че е поискал "да бъде сложен край на унижението" с член 7. "Германското председателство на Съвета прие да направи каквото може във връзка с процедурата", заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт. "Унгария е тази, която трябва да поеме инициативата", уточни Меркел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?