Обвинен в намеса в разследване на убийство, премиерът на Малта ще подаде оставка

Правосъдието повдигна обвинение на бизнесмен във връзка с убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат, обвинен в политическа намеса в разследването на убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, ще подаде оставка на 18 януари, предаде Франс прес, като се позова на източници, близки до неговата Лейбъристка партия.

Те казаха, че на дата, която все още не е определена, Мускат ще обяви, че на 18 януари ще има избори за негов наследник начело на управляващата левоцентристка формация. Дотогава "не се очаква да бъде избиран временен (партиен) лидер, тъй като той ще подаде официално оставка, когато бъде избран новият лидер", уточниха цитираните източници.

В Малта има практика премиер да бъде лидерът на партията, спечелила последните парламентарни избори.

Близки до Мускат, по-конкретно вече бившият началник на неговата канцелария Кийт Шембри, са заподозрени за убийството на разследващата журналистка през октомври 2017 г. Премиерът бе обвинен, че се е намесил в разследването, за да защити Шембри.

През последните дни се засили натискът върху Мускат да подаде оставка.

В сълота малтийското правосъдие повдигна обвинение на бизнесмена Йорген Фенек във връзка с убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, предаде ДПА. Фенек бе доведен в съдебна зала и обвинен в съучастие в убийството на журналистката, в принадлежност към престъпна групировка и в съучастие в причиняването на експлозия.

Петдесет и три годишната Каруана Галиция бе взривена в автомобила си през октомври 2017 г. Трима мъже, заподозрени за детонирането на бомбата в автомобила, очакват разглеждането на делата им в съдебно заседание.

Водещият следовател по случая Кийт Арно заяви, че Фенек е бил наблюдаван във връзка с разследването и задържан, когато на 20 ноември се опитал да напусне Малта с яхтата си. Той бе арестуван няколко пъти заради сложния характер на разследването, изтъкна Арно.

По-рано Фенек заяви, че ще предостави информация за убийството на Каруана Галиция, ако бъде помилван, но искането му бе отхвърлено.

Фенек бе посочен като собственик на тайна офшорна компания на име "17 Блек", създадена с цел да прави парични преводи по сметките на двама високопоставени малтийски служители срещу неуточнени услуги.

Осем месеца преди смъртта си Дафне Каруана Галиция написа в своя блог за разследваща журналистика, че "17 Блек", спомената в така наречените Панамски досиета, е свързана с малтийски политици, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?