Обвинен за източването на САПАРД пуснат под парична гаранция

Софийският апелативен съд освободи задържания за източване на средства по програмата САПАРД Марио Николов, като в петък промени мярката му за неотклонение от "задържане под стража" в парична гаранция от 10 000 лева. Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Апелативният съд прецени като неподходящо определението на градския съд от миналата седмица Николов да бъде пуснат под домашен арест.

По аферата за източване на 7.5 млн. евро по САПАРД бяха задържани четирима българи, двама германци и двама швейцарци. Сигналът за схемата, при която чрез фалшиви документи в България се вкарват фиктивно стари машини за месопреработка и пакетиране, които се декларират за нови и парите от САПАРД се прибират, бе подаден от Службата за борба с измамите в ЕС (ОЛАФ).

Освен Николов, през февруари у нас бяха арестувани крупният пернишки бизнесмен Людмил Стойков, известен поддръжник на президента Първанов, Иван Иванов и Мариана Николова – съпруга на Марио Николов. Те са обвинени за участие в престъпна група, документна измама и пране на пари. Трима от задържаните бяха освободени от ареста само дни след ареста, с пускането на Николов прокуратурата вече няма нито един задържан по делото, което се наблюдава внимателно от Брюксел.

Според Апелативния съд няма реална опасност обвиняемият Марио Николов да се укрие или да извърши престъпление. В аргументите си за промяна на мярката съдът посочва, че липсват доказателства, които да подкрепят обвинителната теза за извършването на престъпления от страна на обвиняемия. През последните 4 месеца, през които Николов беше задържан, обвинението не е събрало нови доказателства освен тези, които са послужили за задържането му на 13 февруари т.г., смята Апелативният съд.

Според магистратите липсват и доказателства, че забраната за свободно придвижване на обвиняемия би допринесло за настоящото производство.

Споделяне

Още по темата

Още от България