Обвинен за подкуп бизнесмен пуснат от домашен арест

Софийският апелативен съд отмени мярката "домашен арест" за обвинения в подкуп бизнесмен Росен Маринов и го пусна на свобода срещу парична гаранция от 20 000 лева. Решението е окончателно.

Шефът на фирма "Автоинженеринг" се забърка в шумен корупционен скандал заедно с вече бившите зам.-вътрешен министър Раиф Мустафа (ДПС) и с директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров.

Според прокуратурата Мустафа се е опитвал да ходатайства пред Димитров да приеме подкуп от 50 000 евро от бизнесмена, за да се изпълни поръчка за закупуване на катери.

Държавното обвинение твърди, че Росен Маринов е предложил парите на шефа на ИАРА, за да пусне спечелен и после спрян от агенцията конкурс на обща стойност 2.5 милиона лева.

Димитров, който поема ИАРА след подписването на договора, отменя заповед за конкурса, защото агенцията няма възможност самостоятелно да осигури средствата за катерите. Бизнесменът обжалва пред КЗК и печели. Изпълнителният директор на свой ред подава жалба във ВАС срещу решението на КЗК. Жалбата е от 8 юни т.г., а делото е насрочено за ноември.

В крайна сметка Маринов предлага парите на Димитров, за да оттегли жалбата си от съда. Прокуратурата твърди, че корупционната афера е инициирана от Раиф Мустафа.

Споделяне

Още от България