Обвинени за наркоразпространение се радват на сериозна подкрепа в съда

Обвинени за наркоразпространение се радват на сериозна подкрепа в съда

При закрити врати започна в четвъртък делото срещу т.нар. "група на Таки". То стартира в Софийския градски съд след едногодишно разследване. Обвинени за разпространение на наркотици и нанасяне на телесни повреди са седем души. Считаният за бос Аристофорос Аманатидис – Таки и обявеният за "дясната му ръка" Христо Вартерян – Исуса са в неизвестност.

Основните свидетели в процеса са двама люлински гангстери – Иво Андонов – Буземеца и Росен Кръстев – Стъкларя. За първия е известно, че е бил близък приятел с Вартерян, но тъй като му дължал голяма сума пари, решил да стане свидетел срещу него. Според публикации в пресата Росен Кръстев бил свързан с разпространението на наркотици в най-големия столичен квартал. Той играел важна роля в структурата на Мирослав Пелтеков, известен като Мирката и Пелтека.

Двамата свидетели се появиха с нахлупени шапки на главите, а прокурорите старателно ги бранеха от медиите.

Делото се гледа при закрити врати, тъй като в кориците му имало две докладни от полицията, които са секретни. Друг е въпросът, че полицейските докладни нямат доказателствена стойност.

В отсъствието на обявените за лидери пред съда са изправени Любомир Костадинов - Младежа, Цветан Миленов - Църи, Асен Китанов - Психото, Васил Бекиров, Владимир Иванов, Илия Илиев и Васил Христов. Магистратите конституираха двамата свидетели като граждански ищци и частни обвинители. След което те започнаха да дават показания.

Малко по-рано обаче съдът отказа да върне обвинителния акт на прокуратурата заради неточности, които адвокатите откриха в него.

Пред Съдебната палата и пред залата, в която се гледа делото, в подкрепа на подсъдимите се бяха събрали около стотина души. Приятелите на Любомир Костадинов раздадоха на журналистите отворено писмо от него, в което той показва завидни познания в областта на правото и човешките права.

Той възразява, че обвинителният акт срещу него е разпространен до широката публика в 50-хиляден тираж, преди да достигне до съда, визирайки конкретна информация в медиите.

В писмото се посочва, че човек е невинен до доказване на противното, а в закона е записано, че има следствена тайна, която гарантира не само правомощията на прокуратурата и полицията, а защитава и правата на обвиняемите.

Според Костадинов чрез изнасянето еднопосочно на подобна информация в медиите се манипулира общественото мнение и е нарушена журналистическата етика за всестранно и обективно отразяване на даден случай. Той изразява и съжалението си, че репортерите няма да могат да се запознаят от "първа ръка" с фактите и обстоятелствата по делото, тъй като върху него е поставен секретен гриф.

На цяла една вестникарска страница е отразено само виждането на анонимен прокурор за делото. Не е потърсена нито позицията на подсъдимите (по обективни причини чрез адвокатите им ), нито тази на свидетелите Иво Андонов – Буземеца и Росен Кръстев - Стъкларя, които са представени като жертви. Едно сериозно журналистическо разследване обаче би показало двамата господа в коренно различна светлина.

Фактът, че в многотиражен и уважаван вестник е публикувана едностранчиво написана статия по случая навежда само на една единствена мисъл – манипулиране на общественото мнение и оказване на допълнителен натиск върху съда, който и без това е поставен под "обстрела" на изпълнителната власт, пише Костадинов.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?