Обвинение срещу бившия шеф на ДАГ за горските заменки

Обвинение срещу бившия шеф на ДАГ за горските заменки

Срещу бившия шеф на Държавната агенция по горите (ДАГ) Стефан Юруков е повдигнато обвинение за длъжностни престъпления, довели до щети в особено големи размери. Това научи Mediapool от Софийската градска прокуратура в петък.

Става въпрос за неизгодна замяна на държавен горски масив край Созопол. По повдигнатото обвинение законът предвижда до 10 г. затвор. Прокуратурата е повдигнала обвинения само за един имот, но към този конкретен случай ще бъдат присъединени и другите случаи на неизгодни сделки, казаха за Mediapool източници от разследващите органи.

Бившият държавен чиновник е с наложена мярка за неотклонение "подписка".

Социалистът Юруков, който оглави агенцията едва преди две години, е първият от т.нар. високи етажи на властта, официално обвинен за злоупотреби. В рамките на разследването за замени на гори и земи от типа "кон за кокошка" (по думите на висш прокурор -бел. ред.) са проверявани още доскорошният министър на земеделието от ДПС Валери Цветанов и предшественикът му Нихат Кабил, също от ДПС.

Според информация на Mediapool в близките дни и те ще се сдобият с обвинения, както и членове на политическите им кабинети и оценители, извършвали експертизите.

Огромен обем информация е предаден през последната седмица на прокуратурата и ДАНС. В земеделското министерство схемата за замените е наподобявала тази в ДАГ, обясниха пред Mediapool запознати. Незаконно са вадени горски масиви от структурния Национален фонд "Българска гора" и са продавани на занижени цени.

Това е правено през целия мандат на предното правителство. "По най-обща оценка щетите са за стотици милиони левове", коментираха пред Mediapool от земеделското министерство.

На 18 март т.г. прокуратурата и ДАНС проведоха специализирана акция в Министерството на земеделието и храните и ДАГ, поради съмнения за замени на гори и земи, извършени след въвеждането на забраната на този механизъм за даване на държавни терени срещу частни. Датите на сделките са били променени, за да влязат във времето преди мораториума.

При разследването прокуратурата установи повече от 70 запазени празни полета в компютърната деловодна система. Резултатите от проверката трябваше да бъдат готови до два месеца след началото ѝ. Конкретните обвинения обаче бяха повдигнати след смяната на изпълнителната власт.

Още преди изборите ГЕРБ оповестиха значително количество информация за корупционни схеми в ДАГ. От април 2008 г. до края на януари 2009 г. са извършени замени на около 18 000 декара горски площи.

Разбивката на всички 62 замени, направени преди т.нар. "мораториум", показва, че най-често лесничействата, от които са вадени горски масиви, се намират около последните кътчета незастроени терени по Черноморието или около планинските курорти.

Само за 2008 г. от масивите на лесничейството в Старо Оряхово на четири пъти са вадени гори. В този горски фонд попадат крайбрежните местности Кара дере и все още небетонираните плажове на Шкорпиловци. Другите "удари" са правени най-често около Варна, Балчик, Несебър, Бургас, Царево, Пампорово, Разлог (в близост до Банско), Бяла, Смолян и София.

От момента, в който земята попада в частни ръце, започва да действа и същинската схема.

За смяната на предназначението на тази гора в държавния бюджет са постъпили 60 милиона лева или по 7.35 лева на квадратен метър. Средната стойност на държавната земя при извършваните замени също е на стойност също от малко над 7 лева на квадрат. След смяната на предназначението на земята обаче цените на терените заради тяхното местоположение скача от 70 до 150 евро на квадратен метър.

Пред Mediapool тогавашния шеф на експертната комисия по земеделие в ГЕРБ и настоящ земеделски министър Мирослав Найденов заяви, че само от тези замени щетите за държавния бюджет са на стойност от около 2 милиарда лева.

Справките от регистрите на ДАГ показват ударни замени, направени само за 10-дневния период между приемането на мораториума върху замените на земи от горския фонд и публикуването му в Държавен вестник.

От 23 януари 2009 г., когато е наложен мораториумът, до обнародването му на 2 февруари, ДАГ са извършили 42 замени за общо 3500 декара. Мораториумът обаче важи единствено за замените, но не и за промяната на предназначението на горите.

В доклад на Световната банка на тема "България – бележки относно политиката за управление на горите" директно се говори за злоупотреби. Тези практики представляват "злоупотреби с процедурата за замяна на гори, главно за търговски цели, придружени от значително ощетяване на държава", отчитат експертите на Световната банка в анализа си от декември 2008 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България