Обвинението иска 8-годишна присъда за ексшефа на ГДБОП във Велико Търново

Делото за теч на информация срещу Орлин Тодоров пред финал на първа инстанция

Орлин Тодоров. Снимка: БГНЕС

Бившият началник на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров да бъде осъден на 8 години затвор по делото си за разгласяване на държавна тайна и за злоупотреба със служебно положение.

Това поиска в понеделник наблюдаващият прокурор Валентин Вълков. Казусът е пред финал на първа инстанция, като предстои Великотърновският окръжен съд да насрочи заседание за прочитане на решението си.

Обвинителният акт срещу Тодоров бе внесен в съда през октомври 2012 г. от него ставаше ясно, че смятаният за близък до бившия шеф на ГДБОП – Станимир Флоров е информирал системно близкия си приятел – бизнесменът Петър Христов, за хода на знакови разследвания, като "Килърите", "Фалшификаторите" и делото за смъртта на бебето в горнооряховската болница, което в крайна сметка се оказа мъртвородено.

Според прокуратурата Тодоров дори раздавал извадки от разговори, записани със специални разузнавателни средства (СРС). Например, по случая с мъртвото бебе Петър Христов знаел подробно за реплики, чути от подслушването на телефона на директора на въпросната болница – Миролюб Кожухаров.

В обвинителния акт се посочваше още, че за периода, в който Тодоров е работил в системата на МВР на различни длъжности, той е наказван седем пъти, правени са му четири проверки, по които Военноокръжната прокуратура е отказала да образува обвинения. Той беше задържан през март 2011 г. В продължение на една година му бе наложена постоянна мярка задържане под стража, след което беше пуснат под домашен арест, а впоследствие и освободен под гаранция.

Междувременно, след падането на ГЕРБ от власт през февруари м.г. разследването срещу Тодоров стана повод за образуването на две от делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов – за шестте отказани СРС-та, които са били разрешени от съда, както и за присвояването на над 50 000 лева, които ексминистърът е наредил да се изплатят на Тодоров под формата на възнаграждения и обезщетение при напускане. По първия казус Цветанов наскоро бе осъден на 4 години затвор, а по втория – оправдан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?