Софийският районен съд:

Обвинението не представи доказателства срещу ексшефовете в "Напоителни системи"

Прокуратурата поиска арест на Ганчев, Харизанов и Чеглайски със справка от ГДБОП

Харизанов, Ганчев и Чеглайски (един зад друг) влизат в съда. Снимка: БГНЕС

Пълно фиаско претърпя в сряда вечерта Софийската районна прокуратура (СРП) в опита си да издейства от Софийския районен съд (СРС) постоянен арест на бившия шеф на държавното дружество "Напоителни системи" Стайко Ганчев и ексчленовете на борда на директорите Георги Харизанов и Радослав Чеглайски.

Тримата бяха обвинени преди два дни за сключване на две неизгодни сделки за общо 2000 тона скрап – Ганчев, като извършител, а другите двама – като негови помагачи.

По време на заседанието на СРС в сряда обаче стана ясно, че обвинителите не са събрали нито едно годно доказателство за вината им. По тази причина тримата бяха освободени от ареста с най-леките мерки за неотклонение "подписка".

Говорителят на СРП Петър Белчев представи в началото на заседанието документ, определен от него като "икономическа и счетоводна експертиза", която трябваше да обоснове обвиненията и да убеди съдия Константин Попов, че по делото има достатъчно данни за виновността на Ганчев, Харизанов и Чеглайски.

Оказа се обаче, че става въпрос за справка, писана от оперативен работник в ГДБОП, който обиколил няколко фирми, занимаващи се с изкупуване на скрап, за да провери как вървят актуалните цени на пазара. На базата на тази негова "извънпроцесуална проверка" (по думите на прокурор Белчев – бел.ред.) прокуратурата твърдеше, че престъплението представлява особено тежък случай.

Според обвиненията на Ганчев той продал 500 тона скрап за 200 лева на тон и 1500 тона скрап за 270 лева на тон (общо 505 000 лева – бел.ред.), докато пазарните цени на същите черни и цветни метали се търгували за между 360 и 500 лева на тон. Харизанов и Чеглайски пък го подпомогнали, като гласували със "за" плана за бракуване на ненужните дълготрайни материални активи на "Напоителни системи".

Представени бяха и показания от няколко свидетели, сред които борсовият посредник, нает от дружеството, за да реализира сделките на Софийската стокова борса, както и бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Според СРП Ганчев, Харизанов и Чеглайски представлявали "сложна и добре замислена престъпна структура на високо държавно ниво".

Съдия Константин Попов обаче прие, че по делото няма никакви данни за причинена вреда, тъй като справката от оперативен работник не може да бъде годно доказателство, а свидетелите изобщо не са коментирали пред разследващите разлика между продажните и реалните цени на металите.

"Би било целесъобразно подобно обвинение да бъде повдигнато след получаването на заключенията от назначената съдебно-счетоводна експертиза", записа още в мотивите си съдът, добавяйки, че прави това уточнение, въпреки че няма задължението да прави препоръки към прокуратурата.

От определението на СРС стана ясно и, че ексминистър Найденов лично е одобрил плана за бракуване и продажба на въпросните метали и дори е свидетелствал пред разследващите, че е останал доволен от получените от тях приходи, тъй като те са били от полза за намиращото се в тежко финансово състояние дружество "Напоителни системи".

По каква причина от прокуратурата толкова уверено са решили да пристъпят към повдигане на обвинения в тази ситуация, не стана ясно. След заседанието прокурор Белчев коментира пред Mediapool единствено, че справката е на ГДБОП е била използвана, защото съдебно-счетоводната експертиза (годно доказателство според Наказателно-процесуалния кодекс – бел.ред.) щяла да отнеме много време. Не стана ясно и кое обстоятелство е наложило обвинителите да бързат.

По повод факта, че съдът така и не прие заключенията на неизвестния оперативен работник от ГДБОП, Белчев коментира, че това било въпрос на гледна точка и в други случаи подобен документ бил тълкуван от магистратите като писмено доказателство.

На коренно противоположното мнение бяха защитниците на тримата обвиняеми, които остро разкритикуваха въпросната "извънпроцесуална проверка" на актуалните цени на скрап, определяйки я, като "некомпетентна", "недопустима", "непълна" и "необоснована".

По думите на адвокат Григор Вълков, защитаващ Харизанов и Чеглайски, "те (МВР – бел.ред.) са некомпетентни да изготвят доказателства, които прокуратурата да може да използва, за да аргументира обвинителната си теза – не разбирам този подход, недопустимо е да се използва справка на оперативен работник".

"Не мога да проумея как се извеждат такива твърдения", удиви се защитникът, визирайки мнението на разследващите, че тримата обвиняеми представляват организирана престъпна група. Вълков саркастично добави, че от данните по делото излиза, че участието на двамата му клиенти във въпросната "престъпна структура" се изчерпва гласуването им "за" плана за бракуване на тръби, одобрен преди това от министъра.

От защитата посочиха като сериозен аргумент за неоснователността на обвиненията и факта, че въпросните метали са били продадени от борсов посредник, спазвайки разпоредбите на Закона за стоковите борси и тържища.

Решението на СРС да постанови най-леките мерки за неотклонение на Ганчев, Харизанов и Чеглайски и може да бъде протестирано от прокуратурата пред Софийския градски съд. Разследването срещу тримата е образувано в края на септември м.г. Според него на 2 ноември 2011 г. бордът на директорите на дружеството е решил да бракува 100 000 тона скрап, като след това ги продаде на Софийската стокова борса до края на 2012 г. на най-високата цена на тон, предложена на сесията на борсата.

Споделяне

Още по темата

Още от България