Обвинението няма да се откаже от казуса “Александров - Овчаров”

Въпреки първоначалните очаквания за бързо приключване на прокурорската проверка по мегаскандала “Александров - Овчаров”, тя ще бъде удължена поне до края на годината, научи в сряда Mediapool от източници в прокуратурата. Материалите, събрани по този казус, ще бъдат обобщени в едно дело заедно с досъдебните производства срещу бившия зам.-министър на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова, бившия следовател Татяна Шарланджиева, като и разследването за източването на “Булгартабак”.

За изясняване на връзката между трите случая е сформиран екип прокурори, следователи и дознатели.

Първоначалните сигнали от Върховна касационна прокуратура бяха, че проверката срещу бившия шеф на следствието Ангел Александров и бившия министър Румен Овчаров ще приключи в края на септември без наличие на данни за извършено престъпление.

От държавното обвинение досега публично са споделили единствено  информацията, че разполагат само с думите на едните, замесени в аферата, срещу думите на другите.

До този момент Александров и Овчаров бяха проверявани за извършени престъпления срещу правосъдието, свързани с делото за източването на “Топлофикация - София”. Разследването цели да провери дали бившият министър е опънал политически “чадър” над Красимир Георгиев, съсобственик на консултантската фирма “Фронтиер”, по делото за злоупотребите в софийското топлофикационно дружество и дали Александров е разпространявал следствена тайна по случая.      

По-рано т.г. Овчаров и Александров и техни подчинени си размениха сериозни обвинения за рушвети, заплахи и изнудване. Случаят, който повдигна завесата върху корупцията по най-високите етажи на властта, привлече вниманието и на Европейската комисия, която отклони поканата да изпрати свой представител да следи разследването, но настоя българските власти изяснят казуса пълно и безпристрастно.

Споделяне

Още по темата

Още от България