След анализ на материалите от Сметната палата

Обвинението пак подхваща Батко за злоупотреби в Пътната агенция

С дело за безстопанственост се е сдобила бившата шефка на ДФ "Земеделие" Ализан Яхова

Николай Кокинов и говорителят на СГП Румяна Арнаудова. Снимка: БГНЕС

Близо 4 години след избухването на скандала с разпределянето на поръчки за ремонти и поддръжка в Пътната агенция, добил популярност като "Батко и Братко", бившият ѝ шеф Веселин Георгиев вече е обвиняем по второ дело.

Това съобщи във вторник ръководителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Николай Кокинов, след като представи пред журналисти отчета за дейността на колегите си през 2011 г.

 

По думите му след анализ на материалите, за които от Сметната палата обявиха в понеделник, че са изпратили на държавното обвинение, са образувани две производства – за длъжностно престъпление срещу Георгиев и за безстопанственост срещу бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Ализан Яхова.

 

Срещу ексшефа на Пътната агенция в момента в Софийския градски съд тече и друго дело по обвинение, че в периода октомври 2006 - ноември 2007 г. е разпределил поръчки за десетки милиони на фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД, и Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти" с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви.

 

Процесът все още е в сравнително начален етап, след като се наложи да започне отначало през ноември 2010 г., тъй като съдия Георги Колев, който гледаше казуса, бе избран от ВСС за председател на Върховния административен съд. Впоследствие стана ясно, че новият съдия-докладчик е открил допуснати нарушения, още когато на Георгиев е повдигано обвинение и делото бе върнато на прокуратурата за корекция.

 

Според новото обвинение на Батко, внесено в съда на 8 февруари т.г., той е отговорен за сключването на 10 договора в периода март - юни 2006 г., които са довели до сериозни щети за Пътната агенция. По това дело Георгиев е привлечен към наказателна отговорност за длъжностно присвояване.

 

Ализан Яхова пък ще отговаря пред съда за сключени от нея 12 договора, всеки на стойност по 4500 лева. Тя оглавяваше фонда малко повече от 4 месеца през 2009 г., но бе сменена, след като бе посочена от лидера на партията ѝ Ахмед Доган като пример за инструмент за разпределяне на средствата във властта от ДПС.

 

Проверяват показанията на Устинов срещу Алексей Петров

 

Градският прокурор съобщи още, че в Софийската районна прокуратура (СРП) е бил изпратен протоколът от последното заседание по делото срещу т. нар. банда за отвличания "Наглите", на което бившият служител на НСО Пламен Устинов свидетелства, че подсъдимият като глава на "Октопода" Алексей Петров му е поръчвал ликвидирането на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев или похищението на негов близък приятел.

 

Устинов, който е в открит конфликт с Петров, разказа това първо пред близката до властта ТВ 7, като тогава директно предположи, че малко след този негов разговор с бившата барета и съветник в ДАНС, е бил отвлечен екссъдружникът на Ганчев - Ангел Бончев.

 

В съдебната зала обаче Устинов заяви, че Петров не му е посочил конкретен човек, а само може да предполага за кого е ставало въпрос. До изпълнението на плановете за убийство или похищение обаче така и не се стигнало, защото Петров се отказал.

 

Още тогава наблюдаващият прокурор по делото Антония Близнакова обясни, че ще анализира показанията на Устинов, за да прецени дали има достатъчно данни за повдигане на нови обвинения срещу Алексей Петров. Във вторник обаче стана ясно, че този анализ е поверен на СРП в чиято компетентност не влиза нито подготовката на убийство, нито отвличането.

 

Кокинов не пожела да влиза в подробности за идеята, с която въпросният протокол е изпратен на колегите му от Районната прокуратура, като уточни само, че те трябва да проверят достоверността на думите на Устинов. Въпреки че градският обвинител не спомена съмнения в лъжесвидетелстване, излиза, че бившият служител може и да се сдобие с такова обвинение, ако показанията му не се потвърдят по някакъв начин.

 

Разследването срещу брата на Иван Драшков е към финал

 

Пред финал е разследването за имотна измама, по което обвиняем е братът на напусналия миналата седмица зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков - Петър Драшков, съобщи още Кокинов във вторник.

 

Делото, което бе шумно образувано в края на 2008 г., след като лично тогавашният кмет и настоящ премиер Бойко Борисов свика пресконференция, за да обяви, че е разкрил крупна афера с общински имот, е висящо вече повече от 3 години. От прокуратурата категорично отказват подробности по хода на делото с дежурното обяснение, че работят усилено.

 

За последно бившият говорител на СГП Маргарита Немски съобщи през септември 2010 г., че са установени около 100 документа с имитирани подписи на Борисов, в рамките на разследване на продажбата на над 100 общински обекта, започнало след ареста на Петър Драшков.

В началото на делото срещу брата на вече бившия зам.-шеф на ДАНС прокуратурата твърдеше, че фирмата му "Сида-С" е придобила именно с подправен подпис нао Борисов имот от 14 декара в столичния квартал "Стрелбище". Впоследствие земята била ипотекирана от Драшков-брат, след което продадена за 5 млн. евро.

Другата задържана по случая – Ивелина Трифонова, пък бе посочена като лицето, подготвило и снабдило Драшков с фалшивите документи за терена. В съдебна зала стана ясно, че тя дори се е представила на Петър Драшков като служител на общината с името Мина Димитрова. Заявила му, че може да го уреди с общинска земя в кв. "Стрелбище" срещу 930 000 лева и 3 млн. лв. подкуп.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?