По още едно дело

Обвинението поиска седем и половина години затвор за шефа на "Софийски имоти"

Обвинението поиска седем и половина години затвор за шефа на "Софийски имоти"

Прокуратурата поиска в сряда седем и половина години затвор за бившия изпълнителен директор на скандалното общинско дружество "Софийски имоти" Тошко Добрев.

Това е третото дело срещу него за сключване на неизгодни сделки, което стигна до произнасяне на присъда. Добрев вече бе осъден на два пъти за по 4 години затвор от други състави на Софийския градски съд.

В последния случай бившият шеф на общинското дружество е подсъдим за сключването на 13 предварителни договора за продажба на имоти през 2003 година. Те се намират в столичните квартали "Младост", "Иван Вазов", Зона Б-5, Княжево, Горна Баня и на булевардите "Сливница" и "България". Обвинението се крепи на заключението в експертизата, че имотите са продадени на цени, които са с 2 млн. лева по-ниски от реалните.

Прокуратурата обяви, че не поддържа обвинението към останалите 8 подсъдими и затова поиска наказание само за Добрев. При предните две дела съдът оневини бившите членове на борда на дружеството, които бяха изправени на подсъдимата скамейка.

Очаква се съдът да произнесе присъдата в четвъртък.

Делото започна преди 3 години и през есента на 2011 година беше пред финал, но тежко се разболя един от съдебните съдебните заседатели и това наложи нов старт на процеса с друг съдебен заседател.

Тошко Добрев получи едната си присъда за замяна на имот в "Люлин" срещу 26 автомобила "Пежо", а експертизите показаха щета от 300 000 лева за общината. В другия случай ставаше дума за неизгодна продажба на 3 имота с нанесена щета от 365 000 лева.

Разследването на т.нар. "скрита приватизация на София" през "Софийски имоти" е разделено в над 50 досъдебни производства, а общо 6 дела са вкарани в съдебна фаза.

Делото стана част от един от големите скандали в съдебната система, след като се оказа, че шефът на Софийския градски съд Владимира Янева е бавила и прекратила едно от делата. По-късно Янева си направи отвод, защото е сключвала сделки за купуване на имоти от дружеството от името на баща си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?