Обвинението поиска Ваньо Танов да бъде наказан с глоба за разгласена информация

Директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов най-вероятно ще се размине с глоба по делото, което бе заведено срещу него за разгласяване на държавна тайна. Софийската градска прокуратура е внесла на 17 февруари в Софийския градски съд предложение по реда на чл. 78А НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба по отношение на Танов, съобщиха от прокуратурата във вторник.

На Ваньо Танов бе повдигнато обвинение за това, че на 1 септември 2011г. в София "по непредпазливост" е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна - което е престъпление по чл. 359 ал.1 от НК. От прокуратурата отбелязват, че приложението на чл.78а НК в този случай е задължително, тъй като за повдигнатото обвинение по посочения текст от НК се предвижда наказание лишаване от свобода до 2 г. или пробация, когато обвиняемият не е осъждан и не са причинени имуществени вреди.

Обвинението срещу Танов за огласяване на държавна тайна бе повдигнато, след като той бе разследван по сигнал на левицата. Оттам се обърнаха към прокуратурата след интервю на Ваньо Танов, в което той обяви какви количества горива се съхраняват в "Лукойл Нефтохим". Обвинението счете, че действително има разгласяване на класифицирана информация, защото е било обявено количество и място на съхранение на военновременни запаси.

На последното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов обяви подкрепата си за Танов, като изрази очакване съдът да се произнесе благоприятно по отношение на директора на митниците.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?