Обвинението срещу бившия министър Николай Цонев е внесено в съда

Софийската градска прокуратура внесе в четвъртък обвинителния акт срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев.

Държавното обвинение твърди, че в периода 12 февруари – 1 юни 2009 година той е нарушил служебните си задължения и "в противоречие с указание на финансовия министър" е одобрил закупуването на поточна линия за производството на метални конструкции.

Бившият военен министър е "постановил положителна резолюция “ДА” върху докладна записка на началника на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков, по силата на която във финансовия план на БА е включена "Комплектомобилна производствена линия за метални конструкции UBM", въпреки липсата на осигурени финансови средства за доставка и икономическа целесъобразност", се казва в обвинението.

Според него "в резултат на това действие са настъпили значителни вредни последици за бюджет 2009 г. на Министерството на отбраната в размер на над 8 млн. лв. имуществени вреди, представляващи стойността на доставената производствена линия, и неимуществени вреди, свързани с нарушаване на плана за тактическата и бойна подготовка на армията".

В края на декември Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу Цонев в качеството му на министър и за неправомерно разпореждане със средства. На 25 юни тази година Цонев е увеличил капитала на държавното дружество "Терем” ЕАД с над 38 млн. лв. Така е позволил постъпилите в дружеството финансови средства да останат в "Терем”, вместо на държавата да се изплати дивидент от близо 19 млн. лв.

Военната прокуратура пък е повдигнала обвинение срещу него по дело отпреди години - за договори за закупуване на самолетни части. Тогава Цонев е бил управител на дружество "Снабдяване и търговия" ЕООД към МО.

Николай Цонев е третият министър от кабинета на тройната коалиция с повдигнати обвинения след Емилия Масларова, бивш социален министър, и Валери Цветанов, бивш министър на земеделието, от квотата на ДПС.

Цветанов е обвинен за престъпление по служба във връзка с неизгодни, според прокуратурата, замени на държавни земи. Масларова има обвинения в присвояване във връзка с ремонт и реконструкция на сграда в Стара Загора.

От депутатския си имунитет се отказа и бившият премиер Сергей Станишев, който е разследван за изчезването на секретна справка от деловодството на Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България