Обвинението срещу Евгени Крусев за ремонта на "Графа" влезе в съда

Евгени Крусев. сн. БГНЕС, архив

Прокуратурата е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу бившия заместник-кмет на София Евгени Крусев за ремонта на трамвайния път на столичната улица "Граф Игнатиев". Това каза заместник главният прокурор Иван Гешев във вторник.

Предстои делото да бъде насрочено за разпоредително заседание.

Разследването срещу Крусев започна през ноември миналата година. Причината беше промяна в крачка на проекта за ремонт на трамвайното трасе.

След подписването на договора с изпълнителя "Джи Пи Груп" общината в лицето на Крусев решила да подмени вида на виброизолационната подложка за релсите. Вместо предложения от "Джи Пи Груп" материал е използван друг, който не отговаря на заложените в обществената поръчка за ремонта изисквания. Новата подложка е била предложена от друг участник в процедурата - "ПСТ Груп", който обаче е отстранен именно защото въпросният материал е по-тежък от искания от общината.

В средата на декември Крусев беше официално обвинен в "престъпление по служба, от което могат да настъпят значителни вредни последици в размер на 5 028 354 лева". Според обвинението с промяната на проекта и реално на договора на "Джи Пи Груп" той е нарушил Закона за обществените поръчки. Междувременно Крусев подаде оставка като зам.-кмет, а кметът Йорданка Фандъкова нареди проверка на случай и изпрати заключенията ѝ на прокуратурата.

Крусев обясни промяната на проекта с това, че е не бил добре направен. Освен с подложката проблеми имало и със завоя на трамваите при ул. "Алабин". Всички корекции пък били одобрени от експертен съвет от 29 души.

"Цитатът на един общински съветник по време на разпит: "публична тайна е, че кметът взима по 10% от всяка обществена поръчка". Това е цитат от свидетел и не означава, че действително се е случило. Не нарушавам презумцията за невиновност, но това е индикация, която ще ни мотивира да извършим съответните проверки и по други договори на обществени поръчки", каза Иван Гешев в понеделник.

Евгени Крусев е на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Междувременно ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" официално приключи с некачествени участъци и глоба за изпълнителя от 109 000 лева. Заради завишени условия в обществената поръчка за избор на изпълнител общината пък беше глобена със 780 000 лева от управляващия орган на програмата "Региони в растеж", от която се отпуска основната част от парите за обновяването на центъра. Общината обжалва санкцията.

Според местната администрация глоба за промените на проекта за трамвайното трасе не би трябвало да има, тъй като било направено с пари от общинския бюджет. Санкция заради настилката около релсите беше наложена на изпълнителя "Джи Пи Груп", тъй като тя даде дефект няколко месеца след официалното пускане на трамваите.

Споделяне

Още от България