Обвинението за графита срещу Льо Пен е прекомерно, обяви съдът

СГС също отказа да задържи студента, надраскал Паметника на Съветската армия

Обвинението за графита срещу Льо Пен е прекомерно, обяви съдът

Обвинението за особено цинично и дръзко хулиганство, което прокуратурата повдигна на 22-годишния студент по биология заради графит върху Паметника на Съветската армия срещу посещението на лидера на френската крайна десница Марин Льо Пен в София е прекомерно тежко.

Това прие Софийският градски съд (СГС) в четвъртък, отхвърляйки и на втора инстанция искането на разследващите заподозреният да бъде оставен за постоянно в следствения арест.

Съдия Мина Мумджиева, която е и зам.-председател на СГС, потвърди определението на Софийския районен съд (СРС), оставяйки младия мъж с най-леката мярка за неотклонение – подписка.

Тя беше категорична, че в случая няма доказателства в подкрепа на по-тежката хипотеза от текста за хулиганство в Наказателния кодекс (НК), която предвижда до 5 години затвор. Съдия Мумджиева обаче посочи в мотивите си, че обвиняемият може да бъде разследван по първата алинея от чл. 325 от НК за обикновено хулиганство, която предвижда до 2 години затвор, пробация или обществено порицание.

Като аргумент за този извод СГС отбеляза, че в надписа "Refugees welcome, Le Pen go home" ("Бежанци, добре дошли, Льо Пен върви си вкъщи") изобщо няма цинично, грубо или унизително съдържание за някого.

От определението на втората инстанция стана ясно още, че студентът не е бил задържан, докато пише с черен спрей по монумента, а малко след това – на бул. "Васил Левски". Това станало, след като дежурната служителка във видеонаблюдението на СДВР, отговаряща конкретно за охраната на съветския паметник, е подала сигнал до близкия патрул.

След арест на младия мъж обаче в полицията не му е било извършено разпознаване по разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Това е наложило и назначаването на съдебно-техническа експертиза, която да установи дали той действително е човекът, заснет от охранителните камери в района на монумента.

От мотивите на съдия Мумджиева се разбра още, че въпреки че студентът се признава за виновен и доброволно е предал спрея, това не би било достатъчно, за да бъде осъден, ако не му е направено разпознаване, което да послужи като годно доказателство пред съда. Затова се чакат и заключенията от назначената експертиза на видеокадрите.

"Ако имаме преквалификация на деянието, ние ще бъде склонни да обсъдим възможност за сключване на едно споразумение. Но към този момент ние не сме в един такъв етап от разследването, тъй като, както виждате, има протест и днес следваше да се гледа мярка за неотклонение. Оттук нататък можем да започнем едни преговори за сключване на споразумение, ако се преквалифицира деянието в алинея 1 (от чл. 325 от НК), където според мен е правилната квалификация", коментира след заседанието адвокатът на обвиняемия Лидия Георгиева.

Тя беше категорична, че "изключителен цинизъм и изключителна дързост – такива неща няма и вие го виждате, че няма такова нещо". В случай, че прокуратурата продължи упорито да поддържа тезата, че извършеното от студента е особено дръзко и цинично, "ще искаме разглеждане на делото по общия ред и ще бъде в тежест на съда да прецени каква е точната квалификация – извършил ли е деянието, за което му е повдигнато обвинение".

"Аз мога да направя такова искане (за споразумение по по-лекия текст за хулиганство в НК), а пък въпрос на виждане на прокуратурата е дали ще уважи това искане, защото общо взето прокурорът е този, който определя квалификацията, не адвокатът", добави Георгиева.

По думите ѝ на този етап разследващите са предлагали единствено споразумение по по-тежката алинея от чл. 325, ако клиентът ѝ се съгласи да бъде осъден на минимален срок пробация. При такова наказание обаче той ще се води осъждан и вече няма да е с чисто съдебно минало. Такова обаче ще е положението му дори и прокуратурата да се съгласи на споразумение за глоба по текста за обикновено хулиганство в НК.

"За мен правилната квалификация трябваше да бъде по Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ), тъй като там наистина е административно наказание и то не е нещо, което му остава в свидетелството за съдимост, т.е. той е с едно чисто съдебно минало", добави адвокат Георгиева, уточнявайки обаче, че според нея едва ли е възможно прокуратурата да преквалифицира обвинението си в такова по УБДХ.

Демонстрираният от държавното обвинение стремеж да задържи за постоянно 22-годишния студент, упорито поддържайки тезата си за извършено от него особено цинично и дръзко хулиганство, изглежда още по-абсурдно на фона на обстоятелството, че Паметникът на Съветската армия вече е изчистен от надписа му срещу Марин Льо Пен.

Съвсем отделен въпрос е дали въпросното деяние изобщо може да се квалифицира като хулиганство, доколкото вече има трайна съдебна практика, според която подобни провокации са защитени от правото на всеки да изразява свободно политическото си мнение.

Именно в този смисъл бяха и мотивите на съда, с които оправда акции, като тези на Асен Генов и Цветелина Сърбинска, нарисували с боя паметника пред централата на БСП на ул. "Позитано" през 2014 г. По същата причина бяха оправдани и Николай Колев-Босия, Манол Глишев, Кирил Чуканов, Алекс Иванов и Калин Каменов за т.нар. Томатина през 2015 г., когато замеряха с домати парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България