Обвинените в картел петролни фирми искат още време за възражения

Юлия Ненкова

Четири от петролните компании, които бяха уличени в картелно договаряне на цените на горивата преди месец от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), са поискали допълнително време за предявяване на своите възражения срещу обвинението, което може да им донесе глоби до 10 процента от миналогодишните им обороти. Нито една от тях обаче не се е признала за виновна и не е предоставила информация срещу другите, за да оттърве санкцията ,стана ясно от думите на председателя на комисията Юлия Ненкова, която участва в деветата международна среща на Софийския форум по конкуренция в петък.

Определението на антимонополния орган за наличието на картел при горивата бе обявено на 10 октомври и шестте фирми, обвинени в нарушението - "Лукойл България“ ЕООД, "Еко България“ ЕАД, "Шел България“ ЕАД, "ОМВ България“ ООД, "Нис Петрол“ ЕООД и "Петрол“ АД, имаха 30-дневен срок за внесат своите становища и възражения по казуса.

От тях "Лукойл", "Петрол", "НИС Петрол" и "Еко" са поискали от КЗК удължаване на срока за възражения чрез т. нар. "процедура по разкриване на защитена тайна", съобщи Ненкова.

"В това определение, с което ние казахме, че има нарушение, има защитена тайна, това са тайните, които сме извадили като кореспонденция между фирмите. Тази информация още не им е известна. По закон те имат право да се запознаят с тази информация, но трябва да направят искане за това. Повечето от фирмите вече са го направили", каза Ненкова.

От думите ѝ стана ясно, че сега КЗК има нов 30-дневен срок, в който да се произнесе дали поискалите защитената информация ще я получат.

"По принцип винаги разкриваме такава информация, защото това им дава право на защита (на уличените фирми)", каза Ненкова.

От думите ѝ стана ясно, че едва догодина може да се очаква някакво развитие по случая. "Няма да стане скоро", каза тя.

При обявяването на нарушенията на шестте вериги бензиностанции Ненкова бе убедена, че този път ще има наказания за участниците в картела, за разлика от 2012 г. Тогава производството бе прекратено, тъй като уличените по онова време в картел компании оспориха част от обвиненията, а по другите обещаха да се поправят, но сега се оказва, че не са го сторили..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?