Обвинените в корупция прокурори бяха отстранени

В сряда Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност прокурора от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Боян Тошев и обвинителя от Варна Георги Манасиев. Срещу тях вече бе стартирано наказателно производство за корупция.

Двамата прокурори и бизнесменът Владислав Марчевн бяха задържани преди Великден при специализирана акция, в момент, в който Тошев вземал пари, за да съдейства на Манасиев да спечели конкурса за ръководител на районната прокуратура в морския град. Марчев бе посочен от обвинението за посредника при осъществяването на нерегламентирания контакт.

Въпреки очакванията двамата магистрати да бъдат доведени от ареста и да се явят лично пред ВСС за изслушване, това не се случи. Те се възползваха от възможността да дадат само писмени обяснения.

В тях варненският обвинител е изразил съгласие за отстраняване от длъжност, за разлика от Тошев, който е обяснил, че с прокурорската си заплата “храни семейство” и затова е помолил ВСС за “милост". Прокурорите отричат да са давали или взимали пари.

Преди заседанието на ВСС в сряда обаче стана ясно, че Боян Тошев все пак има връзка с конкурса за шеф на варненската прокуратура. В качеството си на член на Инспектората към ВКП той е извършвал проверка дали на кандидатите за поста са били налагани дисциплинарни наказания.

Това бе признато от главния прокурор Борис Велчев. Досега съществуването на връзка и същевременно мотив за корупция между Манасиев и Тошев не бе оповестявана. От държавното обвинение се лансираше версията, че Тошев е въвлякъл в заблуда Манасиев, защото няма нищо общо с въпросния конкурс.

Въпреки, че след заседанието правосъдният министър и председател на ВСС Георги Петканов обеща на медиите, че ще получат обясненията на прокурорите, администрацията на съвета не позволи това. По закон дисциплинарните производства във ВСС са тайни.

Споделяне

Още по темата

Още от България