Обвинените в проповядване на радикален ислям остават в ареста

Обвинените в проповядване на радикален ислям остават в ареста

Пазарджишкият окръжен съд остави в ареста всичките седем задържани при акцията на ДАНС , сред които е и имамът на Пазарджик Ахмед Муса Ахмед. Според съда е налице обосновано предположение, че задържаните са участвали в група за проповядване на антидемократична идеология и принципите на "Ислямска държава" и има опасност да извършат друго престъпление.

В мотивите си съдия Ирина Джунева посочи, че приема предположението, че Ахмед Муса Ахмед е осъществил вменените му престъпления. За останалите шестима няма предпоставки за престъпление по член 407 от Наказателния кодекс, а именно – проповядване на война, но са налице по член 109 – проповядване на антидемократична идеология.

Седмината задържани са обвинени, че са работили за изграждането на група с ръководител Ахмед Муса Ахмед, като са се снабдили със символи на ”Ислямска държава”, качвали са снимки във Фейсбук със знамена, колажи с оръжия, снимки от бойни полета и такива с обезглавявания.

Обвинителят прокурор Недялка Попова заяви, че на един от претърсените адреси при акцията са открити 1090 екземпляра от книга, съдържаща призиви за джихад и водене на война до пълното подчиняване на неверниците. Освен иззетите материали при претърсванията, прокурор Попова се позова и на разпити на 17 свидетели, от които 7 пред съдия, както и на трима със скрита самоличност.

Адвокатите на седемте задържани поискаха налагането на най-леката мярка за неотклонение. Защитниците се позоваха на липсата на достатъчно доказателства за извършено престъпление от задържаните, чистото съдебно минало на шестима от тях, а също и на факта, че те имат постоянни адреси и семейства, за които трябва да се грижат.

Адвокатът на Ахмед Муса Ахмед Елвира Панкова и колегите ѝ обявиха, че ще обжалват постоянния арест, защото обвиненията са "хипотетични, а не реални".

Споделяне

Още по темата

Още от България