Обвинените за кражба на танк бяха пуснати под парична гаранция

Обвинените за кражба на танк бяха пуснати под парична гаранция
Софийският военно-апелативен съд освободи под парична гаранция от 5000 лева майор от Българската армия и двамата му германски съучастници, обвинени за кражбата на танк „Майбах“. Машината, останала от Втората световна война, е била изнесена за Германия, заради високата ѝ колекционерска стойност.

Майор Алексей Петров, заместник-началник на Седма мобилизационна база в Ямбол, и двамата германци Томас Мартин и Матеус Майер са откраднали танк на части, който е бил изнесен през октомври. Те бяха заловени от органите на военната полиция и контраразузнаването при опита им да откраднат втори танк с помощта на местни роми.

Първият танк „Майбах“ е изнесен в Германия през Румъния. Танковете, окопани в землището на ямболските села Мелница и Лесово в 50-те години на миналия век, са с извадени стрелкови механизми и не могат да възпроизведат изстрел. Експерти по образуваното в Сливен следствено дело ще установяват антикварната стойност на откраднатото и чия е била отговорността за стопанисване на старите машини.

По-рано Сливенският военен съд постанови тримата да бъдат задържани под стража. На заседанието на Софийския военно-апелативен съд в четвъртък прокуратурата настоя мярката да бъде запазена, но защитата на майор Петров изтъкна, че той е офицер, има месторабота, семейство, постоянен адрес и няма опасност да се укрие.

Друг аргумент на адвокатите беше, че офицерът досега няма други нарушения, а съпругата му страда от депресивно разстройство.

Прокурорът по делото поиска мярката „задържане под стража" да остане в сила, защото става дума за тежко престъпление, извършено организирано и със съучастници. Обвинението посочи, че майор Петров е привлякъл като съучастник и свой подчинен – старшина от поделението.

Машините „Майбах“ са били разположени като вкопани танкови огневи точки между с.Мелница и Лесово, област Ямбол. Те не са били под постоянен надзор и военнослужещият е действал в качеството си на длъжностно лице.

Пред журналисти Петров заяви, че няма представа как откраднатият танк е напуснал България.

По време на съдебното заседание стана ясно, че Матеус Майер е бил задържан в България, докато пътувал от Германия към Гърция през няколко държави. Томас Мартин заяви пред съда, че работи в германски музей и изискал танкът да бъде експонат, но да бъде предоставен на музея по официален начин.

Мартин се оправда, че не познава добре българското законодателство в частта му, която урежда предоставянето на такива експонати за преместването им в музей.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Споделяне

Още по темата

Още от България