Обвинените за отравянето на Скрипал руснаци се обявиха за обикновени туристи

Те се оплакаха, че британските власти са "преобърнали живота им наопаки“

Александър Петров и Руслан Боширов

Обвинените от Лондон за похищението срещу Скрипал двама руснаци се появиха по руска държавна телевизия и казаха, че са били несправедливо обвинени. Те признаха, че през март са посетили град Солсбъри, но твърдят, че са били обикновени туристи и обвиниха британските власти, че са "преобърнали живота им наопаки“.

Британски прокурори миналата седмица идентифицираха двама руснаци, които, според обвинението, действали под фалшиви имена - Александър Петров и Руслан Боширов. Те бяха обвинени, че са се опитали да отровят бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с бойния нерво-паралитичен агент "Новичок" в Англия.

Двамата руснаци, които говориха по държавния телевизионен канал Ар Ти (RT), имат известна физическа прилика с мъжете от снимките на британската полиция.

Петров и Боширов казаха, че не работят за руското военно разузнаване - ГРУ, а са обикновени бизнесмени и жертва на "фантастично, фатално съвпадение", докато са били на почивка в чужбина.

Петров и Боширов заявиха, че заслужават извинение от истинските извършители на отравянето, ако някога бъдат открити.

Те казаха, че се надяват британските власти да открият свързаните с тази история хора и разчитат на извинение от Лондон.

Освен това посочиха, че не са носели парфюм на "Нина Ричи", както твърдят британските власти.

"Нормален мъж да носи у себе си женски парфюм, не е ли глупаво? Когато минаваш границата, проверяват всичките ти вещи. Ако у нас е имало нещо, у тях щяха да възникнат въпроси защо в мъжки багаж има женски парфюм", каза Боширов.

Двамата мъже казаха, че се страхуват за живота си.

"След като животът ни се превърна в кошмар, не разбирахме какво трябва да направим, къде да отидем. В полицията, в Следствения комитет, в посолството на Великобритания?", каза Петров.

Двамата казаха, че са предприемачи от средна ръка във фитнес индустрията, занимават се с витамини, микроелементи, протеини.

Боширов каза, че Солсбъри е туристически град с прочута катедрала, а пътуването им не било по работа.

Боришов разказа, че на 2-3 март в Англия е имало много сняг и не успели да пътуват много.

Пристигнали са на трети март в Солсбъри, но тъй като всичко е било засипано със сняг, им е писнало след половин час.

"Отидохме, за да разгледаме Стоунхендж, Стария Сарум, катедралата "Дева Мария", но това не стана, защото целият град беше в киша. Ние се измокрихме, върнахме се на гарата и с първия влак се върнахме обратно. 40 минути бяхме на гарата", каза от своя страна Петров.

Те все пак се върнали на следващия ден, когато успели да се разходят из града.

Двамата казаха, че може и да са се приближили случайно до къщата на Сергей Скрипал, но не знаят къде точно се намира тя.

Петров и Боширов твърдят, че сами инициирали интервюто и се обадили по мобилния телефон на главния редактор на RT Маргарита Симонян.

Те потвърдиха, че имената им са си истински и че наистина публикуваната в британските медии тяхна снимка от Солсбъри е истинска.

В сряда руският президент Владимир Путин каза, че двамата руснаци, заподозрени от британските власти за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му, са известни на руските власти, не са криминално проявени и са цивилни.

Президентът предложи тези двама души сами да разкажат пред медиите за себе си, ден по-късно те сами се появиха в RT.

Според британските служби Александър Петров и Руслан Боширов са агенти на ГРУ. Според информацията на Лондон те са на по около 40 години и са пътували с руски паспорти под фалшива самоличност.

Скрипал, бивш полковник от руското военно разузнаване, издал десетки агенти на Великобритания, бе намерен заедно с дъщеря му в безсъзнание на пейка в южния английски град Солсбъри на 4 март.

После бе установено, че двамата са отровени със секретното руско нервнопаралитично вещество "Новичок", разработвано през 70-те и 80-те години на миналия век.

След отравянето Обединеното кралство и над 20 други държави изгониха общо 150 руски разузнавачи, действащи под дипломатическо прикритие.

Русия изгони същия брой дипломати.

От началото на случая Москва категорично отказва да е свързана по какъвто и да начин с похищението срещу Скрипал. Според Лондон обаче зад атаката стои лично руският президент Владимир Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?