Обвинения и ехидни коментари в последния предваканционен ден на депутатите

Снимка: БГНЕС

И последният парламентарен петък на първия политически сезон за 44-я парламент премина в обичайния стил на взаимни обвинения и ехидни подмятания. В традиционните си декларации управляващи и опозиция се обвиняваха едни други в корупция и провали.

В края на сезона обаче за разлика от неговото начало декларации направиха само ГЕРБ, БСП и ДПС. Партньорите на Борисов във властта – Обединените патриоти - не казаха и дума. Същото сториха и от партията на Веселин Марешки "Воля".

Въпреки обикновено в подобни спектакли най-напред се изявява най-голямата парламентарна група, този път старт на препирнята дадоха социалистите.

От името на парламентарната група говори депутатът Жельо Бойчев, който направи обзор на парламентарния сезон. "След дълги и мъчителни преговори, по-точно пазарлъци и договорки, 44-тото Народно събрание състави мнозинство, излъчило кабинет номер 3 на Борисов. За пореден път българските граждани се оказаха излъгани, дойдохте на власт от тяхно име и точно заради тази власт ги продадохте", каза той.

БСП: Няма ред и държавност, има суджук за Борисов

"Започнахте със скандални кадрови назначения и лобистки законопроекти. Заложихте на език на омразата и чертаене на разделителни линии в българското общество", допълни депутатът от трибуната. Според него най-страшното нещо в политиката е да лъжеш гражданите, използвайки ги само в качеството им на електорат, а след изборите да не държиш на обещанията си. Като пример за най-голямата подобна лъжа той спомена предизборните ангажименти за по-високи пенсии, които били "адаптирани" към реалността след вземането на властта.

БСП били декларирали, че са готови да водят диалог и да постигат съгласие по въпроси с национална значимост. Това обаче се случило само два пъти, общата декларация за погрома на македонския парламент и вчерашната подкрепа за Договора за добросъседство.

"Остана неразбрано доброто ни намерение важните външнополитически решения да се вземат след обсъждане в българския парламент. Отказахте възможността да изработим български сценарии за развитието на Европа, отчитащ и защитаващ националния интерес", поясни Жельо Бойчев. Според него няма как гласът на страната ни да се чува в Европа и да имат тежест позициите ни, ако преди това депутатите не са постигнали национално съгласие по тях.

"Вместо разговор за приоритетите на Председателството, започнахме да търсим кой открадна парите в НДК. Колкото и да не искате, НДК се превърна в символ на нашето Председателство", каза още Жельо Бойчев.

"Няма ред, няма държавност, няма държава. А през последната седмица има пребити нотариуси и журналисти в центъра на София ... А суджукът е символ на управлението на Борисов. Но суджукът е за премиера, а колко хора могат да се наредят на масата", завърши депутатът.

ГЕРБ: Знаем колко ви боли

След последната му реплика, очевидно раздразнен, думата взе председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който изтъкна, че формацията му "дала шанс" на БСП да се поправи и да не проявява агресия. Затова и мнозинството отстъпило реда на социалистите първи да четат декаларация.

"Дадохме шанс на БСП да се поправят, за да бъдем позитивни и за да има по-добри перспективи за страната. На 26 март БСП очакваха, че ще спечелят изборите, но си подсигуриха само повече депутати, но и това стана с купуване на гласове", обясни Цветанов.

По думите му БСП искат да залепят на кабинета Борисов 3 етикет "суджук". "Но това означава ли, че трябва да ви сложим етикет, че сте тук благодарение на купените гласове", попита опозицията Цветанов.

"Знаем колко ви е тежко, знаем колко ви боли", каза Цветанов за загубата на изборите от БСП. Според него лидерът на БСП Корнелия Нинова не е на работа днес, защото няма енергия.

Той изброи приоритетите на ГЕРБ, подчерта, че партията няма да отстъпи от ангажимента си и обяви: "Нека си сложим ръка на сърцето и да кажем истината: премиерът Бойко Борисов е безспорният лидер на Балканите и може да разговаря с всички европейски лидери и това ще продължи да се случва и занапред".

В заключение Цветанов се обърна към социалистите със съвета "да си починат". "Починете си и се заредете с позитивна енергия, за да намалим напрежението в обществото. Нека политиците бъдем по-добри и смирени, защото политиците генерират напрежението. Бъдете позитивни и да загърбим тази провокация".

Цветанов благодари по темата за Македония на Джема Грозданова и Кристиан Вигенин за това, че са предложили декларация, която да обедини всички основни парламентарни групи, на Обединени патриоти за това, че са сформирали мнозинството, на ДПС, защото в определени моменти проявяват повече национално отговорно поведение, отколкото БСП. А на "Воля" на Марешки пожела успех като нова политическа формация в българския парламент.

"Нека в рамките на тези 4 години да направим силния отбор на България, да се представим успешно във връзка с предстоящото председателство", каза още Цветан Цветанов.

ДПС: Ако денят се познава от сутринта – няма добра перспектива

След Цветанов думата взе председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. "В хоризонта на предстоящото председателство България няма право на грешки, няма право на съмнения за грешки. Отчитаме липса на ясна програма и платформа за управление, хаос в управлението, грешната формула за управленско мнозинство заложи грешка в управлението", каза той.

Според него, "ако денят се познава от сутринта, перспективата не е добра". Защото била налице подмяна на властта, а избирателите били излъгани за високи доходи и пенсии. "Налице е омраза, агресия, разделение и липса на перспектива. Агресията е навсякъде", коментира Мустафа Карадайъ.

След приключването на парламентарните речи повечето депутати напуснаха парламента, въпреки че работата на Народното събрание продължи с парламентарен контрол. Следващото заседание ще бъде след лятната ваканция – първата сряда на септември.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?