Обвинения и гаранции за организаторите на осуетения търг за картини

Прокуратурата повдигна обвинения на двама от организаторите на аукциона на картини, който бе спрян от полицията в четвъртък вечерта поради липса на разрешителни за провеждането му. Игор Марковски и Димитър Фицов са обвинени, че са предлагали картините на търг, без те да са били сертифицирани за това от Министерството на културата. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от една до шест години и глоба от хиляда до двайсет хиляди лева.

Обвиняемите излизат на свобода срещу парична гаранция от по пет хиляди лева.

Разпродажбата на платната трябваше да се проведе в гранд-хотел София в четвъртък вечерта. На търга се предлагаха 92 картини на повече от 50 видни български творци от 19 и 20 век.

По случая работиха инспекторатът на Министерството на културата и икономическата полиция на СДВР след получен сигнал. При акцията снощи се наложи Фицов да бъде настанен в МВР-болницата, заради получена аритмия.

И тъй като вътрешният министър Цветан Цветанов коментира всяка работа, която полицията върши, той обяви в петък сутринта, че търгът е незаконен. "Смятаме, че би могло да се реализира продажбна картини с неясен произход, а може да са откраднати от предишни собственици", каза той. Подобно нещо обаче все още не е установено.

Според Цветанов в цялата ситуация нямало нищо притеснително, а "просто е необичайно, защото досега всички търгове, които са провеждани, невинаги са съответствали на законодателството, но просто не е бил осъществяван съответният контролен механизъм".

Цветанов посочи още, че МВР иска да види дали в експозицията има откраднати картини, а в 9 часа сутринта в петък са били назначени експертизи – за картините, за произхода им, за начина, по който са предложени за продажба.

Няма други задържани освен двамата организатори. Другите граждани са били ″просто поканени″ и не са били информирани, че ще се провежда подобен търг. Те няма откъде да знаят, защото смятат, че всичко, което се провежда по подобен начин, трябва да бъде законно. За съжаление обаче нямат надлежните документи за провеждане на търг, който да съответства на българското законодателство, обясни Цветанов.

При влизането на полицията в хотела, интерес към картините са проявявали около 50-60 души, които бяха разпитани.

Единият от организаторите – Игор Марковски - преди да се заеме с уреждането на аукциони на произведения на изкуството, се е изявявал на журналистическото поприще, бил е и пресаташе на футболния клуб ЦСКА по времето на собственика на армейците Васил Божков – едър меценат и любител на българското културно наследство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?