Обвинения на тема енергийна мафия размениха Костов и Добрев

Обвинения на тема енергийна мафия размениха Костов и Добрев

Шпаги заради поскъпването на тока кръстосаха през медиите в понеделник лидерът на ДСБ Иван Костов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който се спусна да защитава честта на премиера Бойко Борисов, обвинен от Костов, че с повишението на цената на тока с 13 на сто от 1 юли са удовлетворени интересите на енергийната мафия.

 

Ръкавицата бе хвърлена от лидера на ДСБ, който след заседанието на Националното ръководство на партията коментира, че с проявената от страна на министър-председателя некомпетентност и нерешителност се е стигнало до поскъпването на тока, а лошото състояние на НЕК, която ще консумира основно увеличението на цената, се дължи на ГЕРБ. Костов обясни още, че проблемът с цените е и заради липсата на борса за търговия с електроенергия.

 

В защита на премиерската чест Делян Добрев свика спешен брифинг, на който обясни колко добре се работи в енергетиката и как се "търсят всякакви обяснения за поскъпването на тока, само и само да не се говори за сключените по времето на Иван Костов дългосрочни договори" за изкупуване на тока от частните ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3" на двойно по-високи цени от тези на държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2.

 

Предишните и по-по-предишните виновни

 

"Беше проявена нерешителност и некомпетентност от страна на премиера като се стигна до удовлетворяване на интересите на монополите или това, което наричаме енергийна мафия", заяви Иван Костов. Според него лошото състояние на НЕК се дължи на тригодишните усилия на ГЕРБ да прикрият злоупотребите на предишните правителства, както и че не спряха навреме проекта "Белене“. Цената на всички тези компромиси на управляващите е поскъпването на тока, смята лидерът на ДСБ.

 

"Повишаването на цената на електричеството с повече от една шеста за фирмите в страната унищожава работните места в България и е тежък удар за икономиката, която става жертва на монополно високите цени. Отговорността за това е изцяло на министър-председателя Бойко Борисов", каза Костов.

 

В отговор енергийният министър показа пред камерите сключените от правителството на Костов договори за 15-годишно изкупуване на тока от ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" (изградената наново бивша "Марица Изток 1") и от "ТЕЦ "КонтурГлобъл Марица Изток 3". Добрев обърна изрично внимание на това, че контрактите с финансовия модел за изчисляване на цената на тока от двете топлоцентрали са подписани на 13 юни 2001 г., дни преди парламентарните избори, които бяха изгубени от СДС.

 

Той посочи, че изкупната цена на тока от "Ей И Ес Гълъбово" е 116 лв./МВтч, докато на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" е 62 лв., и че дългосрочните договори противоречат на европейските директиви и са сключени така, че не защитават националния интерес, но в същото време не могат да бъдат развалени. Добрев обаче премълча за контрактите на ТЕЦ "КонтурГлобъл Марица Изток 2", в която НЕК държи 27 на сто и също се възползва от високите цени на дружеството, макар че преди това ги е платила.

 

Министърът също така пропусна да отговори каква част от сегашното увеличение на тока се пада на дългосрочните договори от времето на Костов като обясни, че ТЕЦ-ът на "КонтурГлобъл" работи от 2009 г., а на "Ей И Ес" – от края на декември 2011 г. В предишни свои изявления той постоянно акцентираше върху това, че на зелената енергия се дължат 8 процента от поскъпването на тока.

 

За разлика от Добрев, шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев сметна, че от цялото увеличение, което всъщност е 13.66 на сто, на дългосрочните договори се пада 1.03 на сто. 7.8% от поскъпването се дължи на разходите за възобновяеми източници, парниковите емисии са виновни за 2.5% от повишението. Влиянието на топлофикационните централи е 2.94 на сто, а поскъпването при мрежовите услуги е 0.64%, обясни Семерджиев, цитиран от БНР.

 

"Тежкото финансово състояние на НЕК не е заради нови плащания, а все по споразумения на правителството на Сергей Станишев", каза още Добрев. Относно подозренията на инвеститори във възобновяеми енергийни източници, че се получават 70 млн. лв. разлика в определената от енергийния регулатор зелена надбавка за задължителното изкупуване на тока от слънце, вятър и биомаса и парите, които НЕК трябва да плати на ВЕИ-централите, той обяви, че е заръчал на ДКЕВР и представителите на бизнеса да направят проверка на изчисленията и да се разберат.

 

От паразитна структура БЕХ стана фактор за прозрачност

 

"Трябва да се създаде конкурентна среда за производителите на енергия, защото те в момента нямат стимули да се борят за по-ниска цена и оставят да нарастват вътрешните им загуби. Трябва да бъде закрит и "Българският енергиен холдинг" (БЕХ), а НЕК да бъде накарана да намали загубите в преносната мрежа, които търпи в момента", коментира лидерът на ДСБ.

 

Добрев контрира, че благодарение на БЕХ всяко дружество в енергетиката е станало много по-прозрачно и докато допреди идването на ГЕРБ на власт през 2009 г. поръчките се договаряли директно при неясни условия и с определени фирми, вече това става по прозрачен начин.

 

Само две години по-рано Борисов обяви, че БЕХ ще се закрие като паразитна структура, но после нещо се размисли и след редица смени на върха шапката в държавната енергетика продължава да работи.

 

Вече между 50 и 70 процента от поръчките в държавната енергетика са открити и са се провели по най-ниски цени. В повечето от случаите БЕХ не разрешава разходи, които дружествата му се опитват да направят, каза Добрев и даде за пример отказ на Мини "Марица Изток" да купят 43 нови автомобила.

 

Кога ще я има борсата за ток?

 

Според Костов бързо трябва да се създаде енергийна борса, където да се продава и купува електроенергия в зависимост от условията, на които продават централите. Той даде пример за държавна намеса в енергетика като напомни, че правителството на ГЕРБ е субсидирало фирмата на Ковачки "Брикел", което също влияе на цената на тока.

 

"Свободният пазар на електроенергия в момента е 30 процента и с включването на фирмите, ползващи средно напрежение, ще стане 50 на сто", отвърна Добрев. Той обясни как не е вярно, че всяка свободна енергия от електроцентралите отива на борсата и обеща, че борса за ток ще заработи у нас до края на годината. Сформирани са балансиращите групи, в момента се избира клирингова къща, която да извършва разплащанията по сделките с електроенергията, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

 

"Важен елемент за обуздаване на монополните злоупотреби е да се извадят на светло дяловете на дружествата, които владеят повече от 5% на пазара", предложиха за пореден път от ДСБ.

 

Още несформиран, надзорникът на ДКЕВР с идеи за промяна

 

Партията предложи още Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се извади от подчинението на премиера, защото "директно обслужва неговите и на неговите приятели монополисти интереси". Според Костов този комплект от мерки може да тласне нещата в положителна посока. Той коментира идеята ДКЕВР да се наблюдава от Народното събрание като "опит за отклоняване на вниманието". "В момента тази комисия и другата - за защита на конкуренцията, водят политика изцяло в услуга на монополите", каза още лидерът на ДСБ.

 

Добрев обаче обясни, че надзорна парламентарна комисия за дейността на ДКЕВР ще има и тя ще е към парламентарната комисия за икономика и енергетика, като предложението за сформирането ѝ вече е внесено и предстои изборът на нейните членове. Предвижда се тя да заседава веднъж седмично и сбирките ѝ да са отворени за обществеността. "Комисията може например да предложи отпадането на преференциите за соларните инсталации с мощност над 30 киловолта", обясни Добрев. Той допълни, че даденият пример не е случаен, давайки заявка, че такова предложение ще бъде направено.

Споделяне

Още по темата

Още от България