Обвинения срещу четирима евентуални помагачи на атентаторите от Париж

Четирима мъже на възраст от 22 до 28 години, заподозрени във връзка с атентатите в Париж, взели 17 жертви, бяха предадени във вторник на съдебните власти с оглед да им бъдат повдигнати обвинения. Това съобщи в комюнике прокурорът на Париж, цитиран от Франс прес.

Групата е част от 12-те арестувани през нощта срещу петък в столичния регион, за да бъдат разпитани като евентуални помагачи, предоставяли може би оръжия и коли на един от атентаторите - Амеди Кулибали. Последният уби полицайка в парижкото предградие Монруж на 8 януари и взе заложници на следващия ден в еврейски супермаркет, където уби четирима души, а после бе застрелян от полицията.

Четиримата ще бъдат изправени пред съдии-следователи, работещи по дела за тероризъм, с оглед да им бъдат повдигнати обвинения в рамките на разследването, уточни прокуратурата.

Следствието ще се насочи към версията за евентуални помагачи, с които може би са разполагали Кулибали и братята Куаши, убили 12 души при нападение срещу френския седмичник "Шарли ебдо" на 7 януари, а после също ликвидирани от полицията.

В края на миналата седмица в Париж и околностите бяха задържани общо 8 мъже и 4 жени от обкръжението им. В събота три жени бяха освободени, а тази нощ са пуснати още петима от задържаните, съобщи прокуратурата.

В петък вътрешният министър Бернар Казньов спомена за "хора, познати на полицейските служби" във връзка с обикновени правонарушения. А според полицейски източник през последните дни са били следени лица, заподозрени заради открити следи от ДНК и подслушани разговори, че са били част от обкръжението на братя Куаши и на Кулибали.

Пръстови отпечатъци са били открити например в кола, използвана от Кулибали, а при обиск на трупа му - ключовете от нея и ключове от мотоциклет "Сузуки", посочил източник, запознат със случая.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа