Обвинения в корупция доведоха до отстраняване съдии от турнира по бокс

Ощетеният ирландец към Путин: "Хей Влад, колко ти взеха, братко"

Обвинения в корупция доведоха до отстраняване съдии от турнира по бокс

Международната асоциация по бокс (AIBA) отстрани рефери на ринга и съдии на масата от олимпийския турнир по бокс в Рио де Жанейро.

Решението беше взето в сряда, след разразилия се скандал за корупция в организацията и множеството спорни съдийски отсъждания, от които се оплакаха страни като Ирландия, Казахстан, Румъния и САЩ. Освен това шефът на аматьорската боксова асоциация беше обвинен в подмяна на рефери преди двубоите на олмипийските игри в Пекин.

AIBA отказа да посочи кои са отстранените рефери от олимпийския турнир и предупреди, че ще съди всеки, който твърди, че има корупция в организацията.

Съдиите са отстранени заради слабото им ниво по време на мачовете.

"Направен беше преглед на всички решения в 239-те двубоя към днешната дата и беше установено, че по-малко от една шепа не са на очакваното ниво", се казва в изявлението на AIBA.

Очаква се в следващите месеци да има промени на критериите при съдийството в бокса.

Ощетеният ирландец писа на Путин: "Хей, Влад, колко ти взеха, братко"

Междувременно световният шампион в кат. до 56 килограма Майкъл Конлън, който беше отстранен нечестно на четвъртфиналите с помощта на съдиите, продължи с протестите.

Той писа в "Туитър" лично до руския президент Владимир Путин.

"Хей, Влад, колко ти взеха, братко”, попита Конлън.

Ирландецът беше жестоко порязан в двубоя срещу руснака Владимир Никитин. След края на срещата Конлън показа среден пръст на реферката Кейра Якуб и на съдиите.

По-късно той напсува Международната олимпийска боксова асоциация (АИБА) и я обвини в корупция.

Недоволство от съдийството предизвика и победата на руснака Евгений Тишченко над казахстанеца Василий Левит в кат. 91 кг. Залата бурно и мощно освирка Тишченко при качването му на почетната стълбичка, показвайки ясно кой е победителят в двубоя.

В сряда от съдийските отсъждания се оплакаха и от САЩ. Жалбата дойде от американеца Деметриус Андраде в кат. 69 кг, който загуби от корееца Ким Жингжоо на четвъртфиналите.

Един от най-успешните професионални боксьори в историята Флойд Мейуедър също се включи в критики към съдийството. "Гари Ръсeл беше буквално обран. Беше твърде очевидно", каза Мейуедър след като американският боксьор загуби срещата в категория до 64 кг от узбека Фазлидин Гайбназаров с 1:2 съдийски гласа.

Въпреки че отстрани рефери заради слабото им представяне, AIBA няма да преразглежда резултатите от копроментираните двубои.

"Призоваваме всички страни, които имат претенции, да дойдат и да представят доказателства, за да се предприемат адекватни и своевременни мерки при необходимост", завършва изявлението на международната боксова асоциация.

Шефът на бокса обвинен в подмяна на съдиите в Пекин

В същото време нов грандиозен скандал взриви Международната федерация по аматьорски бокс, след като вицепрезидентът ѝ Рудел Обрея обяви, че преди повечето срещи на олмпийските игри в Пекин съдиите са били подменяни.

По правилник реферите биват избирани чрез компютър, но техническият директор на асоциацията - кореецът Хо Ким, лично е заменял съдиите преди 60-70% от боксовите двубои, каза Обрея. Ким е "дясната ръка" на президента на AIBA Чинг Куо Ву от Тайван.

Съдиите бяха сменяни без абсолютно никакво обяснение. Аз съм един от поддръжниците на президента Ву, помогнах му да го изберат, но сега не мога да мълча", заяви Обрея, който е президент и на румънската федерация по бокс. Той съобщи още, че Хо Ким му е предлагал да подмени съдиите и за двубоите на румънските представители.

"Просто необяснимо. 20 минути преди мач на корейски боксьор Хо Ким извика в стаята си един от съдиите, които трябваше да определят точките в срещата. Със сигурност реферите на този турнир са били натискани от външни фактори", допълни Обрея.

Скандалът стана още по-голям, след като по време на пресконференцията на румънеца в залата влязоха служители на AIBA, водени именно от Хо Ким. Те спряха тока и се опитаха да изведат вицепрезидента от сградата.

"Обрея говори пълни глупости. Ще направим специална пресконференция, на която ще разкрием какъв манипулатор е. Самият той даваше по $1000 на съдия, за да подкрепя негов боксьор", отговори Ким.

Президентът на AIBA също отрече обвиненията: "Съдийството в Пекин е честно. Досега са минали над 200 двубоя, а имаме само 2 оплаквания, което говори достатъчно."

В сряда полуфиналните срещи в боксовия турнир бяха изгледани и от президента на МОК Жак Рох, който очевидно беше дошъл, за да се увери лично, че съдийството е безпристрастно.

Споделяне

Още от Рио 2016