Обвинения за парични злоупотреби в предизборната кампания очакват Янукович

Наказателно преследване очаква бившият премиер на Украйна Виктор Янукович, а е възможно такиво да има и срещу действащия президент Виктор Юшченко. С това свое изявление вътрешният министър на държавата Юрий Луценко смая в сряда украинците, пише руският в. “Новие известия”.

В интернет конференция на сайта на в. “Украинская правда” Луценко заяви, че срещу Янукович ще бъдат повдигнати обвинения в злоупотреби по време на предизборната кампания. Бившият премиер бе съперник на Юшченко в драматичните избори за държавен глава в края на м.г.  Има данни, че средства за кампанията на Янукович незаконно са били прехвърляни чрез благотворителни фондации, добави министърът.

Това сензационно изявление може да има сериозни политически последици, отбелязва “Новие Известия”. Според вестника Луценко е споменал Юшченко теоретично, като "реверанс", който обаче надали ще успокои привържениците на бившия премиер.

Луценко не изключи срещу Юшченко да бъдат повдигнати обвинения във връзка с делото на фалиралата агробанка “Украина”. Министърът обаче отбеляза, че това е работа на прокуратурата, пояснява изданието.

Властта в Украйна вече се захвана със средните ешелони на бившите чиновници, идва все по-близо до висшите и скоро ще сграбчи и нас, коментират според Известия жители на киевския палатков лагер на протеста, които защитават бившия премиер Янукович и съюзниците му.

Повод за протеста бе арестуването на председателя на Донецкия областен съвет Борис Колесников, обвинен, според печата, в злоупотреби и изнудване. В делото на Колесников фигурира фондацията “Золотой скиф” на Виктор Янукович, посочва Новие известия.

Издирихме основната жила, захранвала предизборната кампания на Янукович - т. нар. благотворителни фондове. Само от компанията “Смерека” са били прехвърлени в Литва и получени в брой от физическо лице 699 млн. гривни (над 130 млн. долара), твърди Луценко, цитиран от Известия. Според вестника Янукович е свързан със “Смерека”, разпитани са и други украински чиновници - действащи и бивши, "които биха могли да имат отношение към подобни "благотворителни организации".

Във фондация “Украина” следователи са намерили средства на бившия украински президент Леонид Кучма и сега Луценко се опитва да разбере как са се озовали там, пише “Известия”. Щом събере доказателства, министърът обещава да образува наказателно дело и срещу зетя на Кучма - депутата от Върховната Рада Виктор Пинчук, допълва изданието.   

Споделяне

Още от Свят