Обвинения за президентските съветници Пламен Узунов и Илия Милушев

Главният секретар на Радев: Обиските показват краха на управлението "Борисов – Пеевски“

Илия Милушев, сн. БГНЕС
Прокуратурата обвини в петък президентския секретар по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов и президентския съветник по отбрана Илия Милушев.
 
Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков са обвинени в търговия с влияние. По късно в петък и двамата бяха освободени под гаранция.
 
Пламен Узунов срещу парична гаранция от 20 000 лева, а Пламен Бобоков срещу гаранация от 1 млн. лева. 
 
Илия Милушев  пък е обвинен като подбудител за извършване на длъжностни престъпления с цел да причини вреда на председателя на Държавна агенция "Разузнаване" .
 
Той бе освободен срещу парична гаранция от 20 хиляди лева.
 
В петък главният прокурор Иван Гешев защити акциите на прокуратурата срещу хора на президента Румен Радев и каза, че ще разследва и самия държавен глава, но ако се наложи ще изчака приключването на мандата му. 
 
Той се върна към казуса с назначаването на съпругата на Радев – Десислава за пиар на Военновъздушните сили, докато той е бил командир там. 
 
Гешев: Милушев промени показанията си 
 
Разследването около Пламен Узунов в последните дни детайлно бе представено от прокуратурата под формата на негови чатове с Пламен Бобоков.
 
Все още обаче има много неизвестни около съветника Илия Милушев. Преди ден той бе задържан по разследване за разгласяване на държавна тайна, което е започнало от разузнаването. Той е близък до президента още от времето, когато Радев бе командир на Военновъздушните сили. 
 
"Идеално, прекрасно се чувствам", каза Милушев на влизане във военната прокуратура, след като вчера бе задържан.
 
Съпругата му Жени Милушева обясни, че преди няколко дни в дома им е имало обиск. Тя смята, че това било "съшита с бели конци история", а целта била да се дискредитира президентът.
 
"Не е наш кадрови проблем, че Милушев  получава документи с гриф по Закона за защита на класифицираната информация, изнесени нерегламентирано от българското разузнаване. Същите са класифицирани като държавна тайна. Поставени са под заплаха хора, работещи за националната сигурност, намиращи се в България и извън нея. Това, че съветникът Милушев е казал, че е информирал българския президент за тези документи в първоначален разпит, а по-късно пред съда е обяснил, че се е объркал, не го е измислила българската прокуратура", каза Гешев.
 
По същото разследване е задържан и бивш служител на разузнаването. 
 
Според информация от Военно-окръжната прокуратура първоначално Милушев е разпитан като свидетел.
 
След това обаче е направена "компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон" и се установява, че в апарата има информация, отнасяща се до Държавна агенция "Технически операции". 
 
Милушев доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция "Разузнаване", обясняват от военната прокуратура.
 
Публичната информация по случая е ограничена. Именно с него обаче бе мотивирана безпрецедентната акция в президентството, която провокира граждански протести. 
 
Към момента има много неуточнени въпроси. Милушев, например, е имал допуск до класифицирана информация, който му дава право да работи с държавни тайни. Toй му бе отнет преди ден от ДАНС. 
 
В същото време съгласно Закона за Държавна агенция "Разузнаване" агенцията предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента на републиката, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя, така че не е лишено от логика в сградата на президентството да има документи на разузнаването. 
 
Чатовете с Бобоков осигуриха обвинение за Узунов 
 
По-рано в петък президентският секретар по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов бе обвинен, след като бе арестуван при показната акция в президентството. 
 
В последните дни той бе разпитван и проверяван във връзка с делото за търговия с влияние, образувано заради неговата комуникация с обвиняемия по делото за незаконни отпадъци бизнесмен Пламен Бобоков, който също бе задържан в четвъртък.
 
"Не е кадрови проблем на прокуратурата, че Пламен Узунов получава решения на ВАС преди да са публикувани и подписани. Опитва да съдейства за получаване на български паспорт на руски гражданин, който според ДАНС е заплаха за национална служба, че съдейства за заличаване на криминална регистрация на друг чужд гражданин. Както и за сключването на консултантски договор за 5000 лева на месец с фирма на брат си, които се плащат от друга фирма, на обвиняемите Бобокови", посочи Гешев. 
 
И новини от БТА 
 
В същото време адвокатката на Узунов Емилия Недева посочи пред бТВ, че Узунов е обвинен за престъпление по служба, при което се е сговорил с бизнесмена Бобоков. 
 
Според прокуратурата президентският секретар създал облага бизнесменът изпреварващо да получава информация за различни събития.
 
Защитата обясни, че в малкото данни, които е видяла, пишело, че Узунов изпращал на Бобоков в мобилно приложение информации от БТА, като го информирал за ситуацията. 
 
Част от тези информации били за публични срещи на президента Макрон, каквито имало има и в други медии.
 
В резултат на действията на Узунов било снижено доверието на гражданите в президентската институция. 
 
И Златко Баретата 
 
Говорейки за секретни документи, Иван Гешев намеси и името на Златомир Иванов-Златко Баретата без да става ясно защо. 
 
"Няма да коментирам намерените вчера при претърсване на дома на бивш ръководител на архива на МВР пет кашона с документи, съдържащи класифицирани материали с гриф "Секретно", "Строго секретно", както и оперативен план от 2012 година за извършването на действия спрямо лице, което вие медиите наричате Златко Баретата", каза Иван Гешев. 
 
Димитър Стоянов: Обиските показват краха на управлението "Борисов – Пеевски"
 
"Нито се познавам, нито съм си писал с Пламен Бобоков. Познавам го от телевизията", коментира главният секретар на президента Румен Радев – Димитър Стоянов пред бТВ.
 
Вчера той е бил на разпит в прокуратурата, продължил два часа. 
 
"Все още съм главен секретар и няма причина да не бъда такъв", каза Стоянов и отрече твърденията в определени медии, че имал луксозен имот в София, като поясни, че въобще няма жилище в столицата.
 
"Обиските в президентската институция определено са прецедент и в голяма определеност създават впечатлението за краха на модела на управлението "Борисов-Пеевски". Такива действия на прокуратурата уронват престижа не толкова на президентската институция, колкото на България пред международната общност. Думите на президента бяха наистина силни пред хора от наистина различни политически общности", коментира Стоянов пред бТВ.
 
"За мен остана неразбираемо как 30 човека въоръжени са дошли, за да изземват листчета, хартийки или каквито и да е там компромати от двата кабинета, които обискираха, при условие, че президентската институция е стратегически обект. (…) 80% от нашата администрация са дами. Мисля, че беше прекалено излишно, показно. Тази показност не помага нито на прокуратурата, нито на президентската институция", каза секретарят на държавния глава.
 
Той намекна, че държавното обвинение налага двоен стандарт в решенията си по кои казуси да се сезира.
 
Стоянов каза, че от президентството са оказали пълно съдействие при обиските и отрече важни документи да са напускали институцията по нерегламентиран начин. Такова твърдение направи вчера главният прокурор Иван Гешев, който добави, че в други държави това би било определено като политически шпионаж.
 
Стоянов добави, че ставащото е продължаваща война с президентската институция, която се води от изпълнителната власти и от прокуратурата. 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?