Обвиненият в безстопанственост шеф на столичната приватизация подаде оставка

След 16 години на поста изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП), обвиненият в безстопанственост Иван Димитров е депозирал оставката си в Столичния общински съвет. Предстои гласуването ѝ в четвъртък.

Димитров, за когото Mediapool писа, че му е повдигнато обвинение заради продадената почти на безценица общинската фирма “Триадица“, е посочил лични причини за искането си да бъде освободен от длъжността.

Димитров бе изпратен в отпуск в началото на септември, след като от държавното обвинение уведомили в края на юли председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов за повдигнатото обвинение и настояли да се предприемат съответните мерки. Отстраняването на Димитров не е поискано, защото въпросната сделка е извършена преди 10 години и на този етап не се счита, че той може да попречи.

Шефът на столичната приватизация обаче подава оставка с обяснението, че “така или иначе бях решил, че мандатът на сегашният Общински съвет, ще е последен за работата ми като изпълнителен директор". Пред БТА Димитров твърди, че оставката му не е свързана с обвинението.

"Не се притеснявам от действията си, има решение от Столичния общински съвет, след което аз съм се подписал върху договора за продажба. Тази сделка още през 2001 година беше предмет на проверки от страна на Градската и на Касационната прокуратура, но тогава нямаше проблем с нея", заяви Димитров.

Той иска да бъде освободен от 1 октомври, след като изтече отпуската му .

От СОАП обясниха, че общинската фирма "Триадица" е продадена като част от пакета по т. нар. пулова приватизация, чиито консултант е било друго общинско дружество - "Софийски имоти".

Единственото участие на СОАП в тази продажба е подписът на главния изпълнителен директор след решението на Столичния общински съвет. По отношение на приватизираното дружество няма забележки и по време на тригодишния следприватизационен контрол - до 2002 г, заявиха от агенцията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?