Обвиненият в шпионаж Малинов е единственият, споменал името на Пеевски по делото КТБ

Обвиненият в шпионаж Малинов е единственият, споменал името на Пеевски по делото КТБ

Обвиненият в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов е единственият, който е споменавал името на депутата Делян Пеевски при разпитите си по делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това става ясно от ново разследване на Антикорупционния фонд. В рамките на разследването са разпитани около 400 души. Само Малинов споменава името на Пеевски. Той разказва за среща с депутата и банкера Цветан Василев.

Един-единствен път

"Имали сме тристранна среща с Цветан Василев и Делян Пеевски, на която се разбрахме, че си сътрудничим и няма да си създаваме проблеми", казва Малинов. Според Антикорупционния фонд делото за шпионаж срещу него е образувано на база на документи, отделени от голямото разследване за фалита на КТБ.

Разследващите твърдят, че Малинов е шпионирал в полза на две руски организации, свързани с ген. Леонид Решетников. Председателят на движение "Русофили" бе задържан след акция на 9 септември. След това бе освободен под гаранция. Преди няколко дни съдът пусна Малинов да пътува до Русия, за да получи орден от президента Владимир Путин. След церемонията говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви:

"Смятаме, че подобни жестове на признание за заслугите на Малинов като принос за делото на единството на руския свят, принос за развитие на приятелството и сътрудничеството между народите на двете ни страни по никакъв начин не може и не трябва да е причина за някакви преследвания". И добави, че подобно нещо би имало пагубни последствия за отношенията между двете страни.

Според Малинов самият Путин му е казал да има търпение, защото властите в България са подложени на голям натиск.

Дясната ръка

След ареста си Малинов отказва да говори за Пеевски. Наскоро в интервю за бТВ заяви, че не иска да се връща към тази тема. Наред с това обаче каза:

"Делян Пеевски и Цветан Василев имаха кабинети един до друг. Той му беше дясната ръка, Делян Пеевски на Цветан Василев".

Групата ДП

Името на Пеевски многократно се споменава в различни документи, иззети от КТБ, както и в комуникация между директорите на банката. Това обаче не прави впечатление на прокураутурата и депутатът не е разпитван нито веднъж. При края на разследването наблюдаващият прокурор Иван Гешев обяви, че прокуратурата не е намерила нещо, което да свързва Пеевски със схемата за източване на КТБ. Малко преди Гешев да бъде избран за следващ главен прокурор от Висшия съдебен съвет, той заяви:

"Ще кажа, че по делото са налице доказателства, че всички фирми, които могат да бъдат свързани с него, са погасили кредити си целево, така че няма данни, които да ангажират наказателната отговорност на посочения депутат”.

Според документите по делото групата фирми около Пеевски е описвана като "групата ДП". Малко преди затварянето на банката през 2014 г. директорите на банката си разменят комуникация за „местната подсъдност“ на фирмите около Пеевски, което подсказва, че се готвят да завеждат дела, за да се опитат да си върнат отпуснатите вече кредити. Антикорупционният фонд цитира работна таблица на банкера Цветан Василев, в която срещу името ДП1 стои сумата от над 575 млн. лв. В друга своя записка той пита:

"А платиха ли въобще нещо?".

Защо не го търсиш?

За проблеми с отпуснатите кредити се споменава в много ръкописни бележки по делото, известни отдавна. В една от тях Василев пита: "ДП защо не го търсиш?"

Това не е единствената подобна следа. Още през 2008 г. прокурорска проверка установява, че Пеевски и майка му Ирена Кръстева са купили част от медиите си с пари от КТБ. Години наред Гешев твърди, че не е запознат с тази проверка. Съвсем наскоро промени позицията си и вече твърди, че тъй като Пеевски си е върнал кредитите, проблем няма.

Споделяне

Още по темата

Още от България