Обвиненият за подкуп търновски съдия временно отстранен от длъжност

Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Велико Търново Славчо Петков, който е обвинен в подкуп и търговия с влияние.

ВСС реши, че от датата на повдигането на обвиненията срещу Петков (21 октомври) той трябва да бъде считан за временно отстранен от длъжност до приключване на наказателното производство срещу него.

Участващите в заседанието днес 16 членове на съвета гласуваха за временното отстраняване на съдията.

Славчо Петков бе задържан на 20 октомври вечерта заради поискан, според обвинението, подкуп от 6000 лева. Акцията бе проведена от ГДБОП под надзора на Софийската градска прокуратура, без да бъдат уведомявани местните полицаи и магистрати, за да не се стигне до изтичане на информация.

Според тезата на прокуратурата съдията е поискал подкуп от подсъдим по дело за кражба. Славчо Петков не е бил съдия-докладчик по делото, но прокуратурата смята, че той разполага с достатъчно механизми, за да повлияе върху другите двама колеги в състава.

Неговият адвокат определи акцията като провокация. Той обясни, че великотърновският магистрат изобщо не е имал намерение да оправдава мъжът, който е подал сигнала, че му е искан подкуп. Иво Найденов обясни, че мъжът и съдията се познавали отпреди време.

Според неофициална информация човекът, подал сигнала, се казва Емил Шопов. Той, заедно с още няколко души, е оправдан от Районния съд в Свищов за извършена кражба в размер на 7000 лева.

Адвокат Найденов разви тезата, че Шопов имал да връща на съдията именно сумата от 6000 лв., която обвинението твърди, че е първоначална вноска от исканата сума от 25 000 лв. Въпреки контактите между двамата, съдията не си направил отвод по делото.

Споделяне

Още от България