Обвиненият за пожара в Кресненското дефиле отрече да е правил самопризнания, но остава в ареста

Огнената стихия е напълно потушена, обявиха от пожарната

Снимка: БГНЕС

Пастирът от ромски произход Костадин Митев, обвинен, че по непредпазливост е запалил големия пожар в Кресненското дефиле, който бе гасен в продължение на цели шест дни, остава в ареста, реши в сряда Районният съд в Благоевград.

Преди ден говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че той е направил пълни самопризнания, които са подкрепени и от доказателства – негови обгорени дрехи, с които опитал да изгаси първоначалния огън, запален от цигарата му.

"Невинен съм, искам да ме освободите от ареста. Много съм уплашен какво ще стане с мен оттук нататък", каза обаче в съдебна зала 30-годишният говедар от симитлийското село Брежани.

Според служебния му адвокат Мая Драгиев по делото липсват каквито и да е доказателства, които да го свързват с пожара. Нито един от свидетелите не го посочва като извършител, а и той не е бил разпитван пред съдия.

"След повдигането на обвинението срещу него, подзащитният ми не е правил никакви самопризнания – нито пред полиция, нито пред прокуратура, нито пред съдия. Възползвал се е от правото си да не дава обяснения на този етап. Никъде не твърди, че той е запалил пожара", заяви юристката.

Тя поиска от съда по-лека мярка за неотклонение за Митев, тъй като той има постоянен адрес в село Брежани, живее на семейни начала с жена и работи на трудов договор. Магистратите обаче му определиха най-тежката мярка за неотклонение.

Решението на Районен съд-Благоевград може да се обжалва в Окръжния съд на 5 септември. Говедарят е обвинен в причиняване на пожар по непредпазливост, довел до щети за над 3.3 милиона лева.

Междувременно регионалният директор на Противопожарната служба в Благоевград Георги Пармаков съобщи пред БНР, че пожарът е напълно потушен.

"Към момента няма основание за притеснение. Тази нощ имаше само един тлеещ дънер, който беше погасен. Днес също е осигурено дежурство – около 50 човека от противопожарни екипи и екипи на Югозападно държавно предприятие. Непрекъснато се прави оценка на обстановката и докато е необходимо, ще се стои", коментира той, добавяйки, че над 80 пожарникари и горски служители със 17 специализирани машини са обхождали през нощта целия периметър на пожара.

Споделяне

Още от България