Обвиненият за убийството на Джинджич се предаде

Главният обвиняем за убийството на Зоран Джинджич се предаде на полицията в Белград.

Милорад Лукович Легия се предаде в Белград в неделя през нощта и беше незабавно арестуван, заяви сръбският вътрешен министър.

Легия е издирван от 12 март 2003 г.1 когато Джинджич беше застрелян от снайперист в Белград.

Той бе съден задочно за убийството на премиера с още 12 други заподозрени, някои от които още са на свобода.

Заместник-началникът на направление Държавна сигурност към вътрешното министерство на Сърбия Мирослав Милошевич заяви, че Легия се е появил пред своята къща в белградския квартал "Черак" и е заявил пред охраняващия сградата полицай, че иска да се предаде.

Отношението към Лукович ще е в съответствие със законите, подчерта Милошевич пред радио-телевизия Сърбия.

Говорителката на Специалния съд в Белград Мая Ковачевич-Томич каза, че Легия би трябвало да се яви пред съда на 10 и 18 май в рамките на двата главни процеса в специалния съд, предаде ТАНЮГ.

Милорад Лукович Легия е обвинен в организирането на убийството на сръбския премиер, както и в участие в убийството на бившия сръбски президент Иван Стамболич през 2000 г.и опита за убийство на настоящия министър на външните работи на Сърбия и Черна гора Вук Драшкович в Будва през 2000 г.

Драшкович посочи пред агенция БЕТА, че очаква да стане ясно къде е бил Легия след убийството на Джинджич и как и при какви условия се е стигнало до предаването му. Той се надява Легия "да каже всичко за престъпленията, които е извършил със своите хора", и да разкрие кои са поръчителите на убийството на Джинджич, както и на много други престъпления.

Адвокатът на Джинджич се съмнява за сделка

Според правния експерт и бивш високопоставен полицейски служител Марко Ницолович Легия се е предал, тъй като си е направил сметката, че настояващият политически климат е благоприятен за него, информира АП.

Не смятам, че се е предал спонтанно, каза адвокатът на семейство Джинджич Райко Данилович, и посочи,че се опасява, че предаването на Легия е част от сделка. Данилович обвини настоящето сръбско правителство, че води медийна кампания, която описва жертвите като престъпници, а престъпниците като герои, отбелязва АП.

Адвокатът на Легия каза в понеделник, че още не се е виждал с клиента си. Пред агенция БЕТА Слободан Миливоевич заяви, че Легия трябва се яви пред съдия-следовател в срок от 48 часа, тъй като срещу него вече е повдигнато обвинение, а в такъв случай е задължително присъствието на адвокат.

По-рано бе съобщено, че първоначално Лукович е бил откаран в едно от белградските управления на вътрешните работи, но се очаква да бъде прехвърлен в следствието на Централния затвор.

Легия "знае всичко за убийството"

Заместник-председателят на парламентарната Комисия за отбрана и сигурност към сръбската Скупщина Драган Шутановац заяви, че Милорад Лукович "безспорно знае всичко за убийството на Джинджич". Според него влизането на бившия шеф на частите Червени барети в ареста ще има важно значение за хода на процеса за убийството на премиера.

39-годишният Милорад Лукович е бивш командир на разформированата вече част за специални операции Червени барети на сръбската полиция от времето на режима на Слободан Милошевич.

През 80-те години той напуска бивша Югославия и отива във Франция, където се присъединява към Чуждестранния легион, от където идва и прякорът му Легия. Като член на Чуждестранния легион за седем години той участва в няколко въоръжени конфликта в света, припомня АФП. През 1992 г. Легия се връща в Сърбия в началото на войните в бивша Югославия и става член на паравоенното формирование на убития Желко Ражнатович Аркан.

През 1999 г. Легия става командир на страховитите Червени барети. Той е отстранен от поста през 2001 г. по време на управлението на Джинджич.

Белградските медии твърдяха по-рано, че Легия, който е много популярен сред сръбските националисти, се е укривал в България, Босна и Хърватия след убийството на Джинджич, припомня АП.

Би Би Си припомня, че Джинджич разгневи мнозина с решението си да предаде бившия президент Слободан Милошевич на Хагския трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

Международната общност виждаше в лицето на бившия сръбски премиер човек, който е в състояние да се пребори в организираната престъпност в Сърбия.

Физическият убиец на Джинджич е в затвора. Звездан Йованович вече си призна, че е извършил покушението, но неговите адвокати твърдят, че самопризнанието е направено под натиск.

Съдебният процес срещу предполагаемите му убийци се води от Специалния съд, който бе създаден, за да се занимава с дела за организирана престъпност и военни престъпления.

Процесът започна през декември м.г. Властите съобщиха тогава, че нападението срещу Джинджич е заговор за сваляне на неговото прозападно правителство.

Душан Спасоевич и Миле Лукович, предполагаеми организатори на атентата заедно с Легия, бяха застреляни при опит да бъдат арестувани през март 2003 г.

Председателката на комитета на юристите за човешки права Биляна Ковачевич Вучо заяви пред радио 92, че Легия не може да получи статут на свидетел-сътрудник. Тя изрази опасения, че процесът ще се политизира.

Адвокатът на семейство Джинджич Райко Данилович смята, че, тъй като Лукович е организатор на убийството, не може да получи статут на свидетел-сътрудник.

Бившият сръбски вицепремиер Чедомир Йованович посочи, че за него е най-важно, че Легия се е предал, тъй като той може да даде отговори на загадките около някои от най-страшните престъпления в последните години.

Бившият сръбски вицепремиер Жарко Корач изрази опасения, че през последните седмици е създадена отлична атмосфера за това Легия да се предаде и че главният обвинен в процеса за убийството на Джинджич си е направил добре сметката, за де се предаде точно сега.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: