Обвиненият за убийството на Мирослава от Перник е вменяем

Обвиненият за убийството на 17-годишната Мирослава от Перник - Марио Любенов, е вменяем, е установила психиатричната експертиза, направена от специалисти в столичната клиника "Св. Наум" и предоставена на прокуратурата.

Той е единственият привлечен към наказателна отговорност за убийството на момичето. Любенов беше задържан заедно с приятеля си Стойчо Стойчев, който се самоуби пред очите на зам.-шефа на ГДБОП Валентин Цоновски и няколко негови подчинени.

Обвинението срещу Любенов се крепи главно на показанията на самоубилия се, които обаче няма да бъдат признати от магистратите при евентуално дело, тъй като не отговарят на изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс.

Изследването е извършено на Любенов по старо дело за фалшиви пари. Той е бил освидетелстван през април миналата година от психиатъра д-р Роберт Крумов, но той се е усъмнил в диагнозата на Любенов - шизофрения.

"Изчаквахме експертизата, за да предприемем по-нататъшни действия", поясни наблюдаващият прокурор по делото за фалшивите пари Анита Джамалова, цитирана от БТА. По думите ѝ сега разследването трябва да бъде завършено, а след месец да бъде внесен и обвинителен акт.

Докато Любенов се изследваше в столичната клиника "Св. Наум" му бе повдигнато обвинение за убийството на Мирослава. Тя бе отвлечена на 7 ноември миналата година, а трупът ѝ бе намерен на 12 януари.

Заради непрофесионалните действия на МВР и допуснатото самоубийство, парламентът сформира анкетна комисия, която да разследва случая, но в нея обаче влязоха само от депутати на ГЕРБ. Това предизвика остра реакция на опозицията и лидерът на ДСБ Иван Костов сформира контракомисия от опозиционни депутати, която да не позволи укриване на факти по случая.

Споделяне

Още по темата

Още от България